پرزیدنت ترامپ که در ۲۰ ماه مارس گذشته ولیعهد سعودی را در کاخ سفید پذیرفت ،تصویری از سفارشات سلاح توسط عربستان به ایالات متحده را نشان داد . او اعلام کرد که مبالغ نجومی این سفارشات به اندازه ی تمامی سرمایه ی ریاض می باشد .
بنا بر رویتر ، پنتاگون نشستی در ۱۲و ۱۳ ماه اکتبر آینده بگذار خواهد کرد که در آن اتحاد استراتژیک خاور میانه را ( ام ا اس آ ) مطرح خواهد کرد [1] . این اتحاد میان کشورهای خلیج اطراف عربستان سعودی ، سپس اردن و مصر باید به وجود آید.
این طرح به صورت گرایش واشنگتن برای ایجاد فشار نظامی بر ایران می باشد .
در عین حال موانعی بسیاری بر سر راه این اتحاد وجود دارد :
– در وحله ی اول کشور قطر را کنار می گذارد ( چرا که با عربستان سعودی و امارات در وضعیت بحرانی قرار دارد که منشاء آن ایالات متحده می باشد ) همچنین کشور عمان در آن نقشی ندارد ( با وجود آنکه نقش رابط را در منطقه ایفا می کند ) . در این طرح پنتاگون مجبور خواهد شد تا پایگاه نظامی خود را در قطر گسترش دهد .
– برای ایالات متحده همکاری با این کشورها به طور یکسان امکان پذیر نخواهد بود . عربستان سعودی هرگز همسایه های کوچک خود را با خود برابر نمی داند .
– چنانچه تمام این کشورهای یاد شده باید منتظر آموزش ها و تجهیزات واشنگتن باشند ، در صورت بروز بحران ، نمی توانند در این اتحاد شرکت کنند ، مانند آن چه که در یمن اتفاق افتاده .
این منطقه پس از جنگ سرد و قرار داد بغداد تغییر کرده است . در آن زمان این سازمان نظامی ضد اتحاد جماهیر شوروی از سوی انگلستان و به کمک ایران قبل از انقلاب هدایت می شده .
اما با نگاهی جدی به این اتحاد متوجه می شویم که ایالات متحده فروش اسلحه را به منطقه ادامه خواهد داد ، بدون آنکه خواهان ایجاد جنگ نوینی باشد .
و در خاتمه می توان گفت این اتحاد می تواند مانند اهرم فشار بر ایران و ترکیه عمل کند .
[1] “Trump seeks to revive ’Arab NATO’ to confront Iran”, Yara Bayoumy, Jonathan Landay & Warren Strobel, Reuters, July 27, 2018.