NATO ve İsrail’in Kerç Boğazında yürüttüğü harekat, Rus donanması tarafından sonlandırılan olayla sınırlı değildir. Valentin Vasilescu, daha önce Suriye’nin bir bölümü ve Kaliningrad’ta yürürlüğe sokulan, İttifakın iletişim ve komutasının kesilmesine yönelik düzeneğin, Karadeniz’de faal olduğunu hatırlatıyor. Körleşen Brüksel, elde etmeyi umduğu istihbarata erişme olanağı bulamadı.
ABD’nin, Rusya’nın A2/AD sistemini US Air Force’a ait bir JONAS21 işaretli 64-14841 seri numaralı RC-135V ve bir FORTE10 işaretli 11-2047 seri numaralı RQ-4B olmak üzere iki keşif uçağıyla delmeye çalışarak Ukrayna’nın işbirliğiyle Kerç Boğazı olayını önceden planladığını düşünmemize yol açacak çok sayıda ipucu bulunmaktadır.
Harekatın başarıyla sonuçlandığını düşünmemizi istercesine, ABD ve müttefikleri tarafından olaya yönelik hiçbir yorum yapılmamıştır. Ama ben başarısız olduklarını düşünüyorum, neden mi?
Rusya, Kırım çevresinde geniş bir girişi sınırlandırılmış bölge (anti-access/area-denial: 2A/2D) ya da A2/AD « baloncuğu » oluşturmuştur. A2/AD baloncuğu Rusya’ya, NATO’nun söz konusu hava sahasının içerisine girmesini ve NATO’nun gemilerinin ve kara güçlerinin hareket serbestisini engelleme imkanı vermektedir. A2/AD yeteneğiyle ilgili olarak Rusların Kırım’daki taktik grubu RL257 Kraşuka-4 ve R-330ZH Zhitel sistemlerine sahiptir. Bugün itibariyle bu donanımlar Kerç Boğazını NATO’nun elektronik savaş sistemlerine (Electronic Warfare - EW) karşı korumaktadır. EW, radyoelektrik spektrumun (RWR/ESM/ELİNT) tamamına ilişkin bilgilerin toplanmasına ve hava, deniz güçleri ve füzelerin saldırılarını desteklemeye dayanmaktadır.
R-330ZH Zhitel, başta cep ve uydu telefonları olmak üzere iletişim ağlarını engellemektedir. Bu sistem, sinyal (ECM: elektronik karşı önlemler) yayınlayan istasyondan hareketle seçici engellemeler (« karıştırma ») yapma imkanı vermektedir. R-330ZH Zhitel aynı zamanda seyir ağları, NAVSTAR (GPS) ve hava keşif araçları (RC-135V, RQ-4B) ait uydular arasındaki iletişimi (yayım, alım) de izleyebilmektedir. Böylece seyyar düşman platformları tarafından gönderilen ya da alınan sinyalleri bozabilir. Etkili menzili çok sınırlı olduğu için (20 ila 30 km arasında), geniş bir bölgeye dağılan hedef grubunu kapsayabilmeleri için, R-330ZH Zhitel istasyonları Kerç Boğazında ağ şeklinde örgütlenmişlerdir.
Kraşuka-4 kompleksi öncelikli olarak kara radarlarının, gemilerin ve keşif uçakları (İsraillilerin Gulfstream G550’si, İngilizlerin Sentinel R1’i ve ABD’lilerin RC-135V, P-8A Poseidon ve E-8), ABD’ye ait keşif amaçlı insansız hava araçları (RQ-4B Global Hawk, MQ-1 Predator) ve AWACS (Airborne Warning and Control Systems) uçakları gibi hava araçlarının iletişimini engellemeye yöneliktir.
Kraşuka-4 sistemi aynı zamanda ABD’ye ait alçak yörüngeli Lacrosse ya da Onyx askeri uydu iletişimlerini de engellemektedir. Bütün bunlar NATO’ya yönelik bir « görünmezlik kalkanı » ya da aşılmayan bir perde oluşturmaktadır.
Bizimle iletişimde kalınız
Bizi sosyal ağlardan takip ediniz
Subscribe to weekly newsletter