Fotoğraf : İran’da uyuşturucu kaçakçılarının asılması
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şahindok Molaverdi, İran’ın Mehr Haber Ajansına, ülkenin güneyinde yer alan bir köydeki tüm erkeklerin uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle ölüme mahkum edilip asılarak infaz edildiğini açıkladı [1].
İran yasalarına göre, ölüm cezası sadece vatana ihanet, cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlarında uygulanıyor. Batılı propagandanın tersine, cinsel suçlar için ölüm cezası söz konusu değil.
İslam dini gereğince, hukuksal yaptırımlar maktul ya da onun hak sahibi tarafında tümüyle affedilebilir. Bu durum, de facto olarak topluma karşı işlenen suçlarda olmasa da, cinayet suçlarında idam edilenlerin sayısını belirgin bir şekilde azaltıyor. İran’da 2014 yılında 753 kişi idam edildi ki bu da, nüfusuyla orantılı olarak değerlendirildiğinde, İslam Cumhuriyetini bu alanda dünyadaki en katı ülke yapıyor.
Mafyanın Afgan sınırını aşıp ülkedeki uyuşturucu bağımlılarının sayısında patlamaya neden olmasından beri, uyuşturucu konusu çok hassas bir hal aldı. Öte yandan, bir köydeki tüm erkeklerin idama mahkum edilerek asılması kararı bu ülkede ilk defa yaşanıyor. İdamların gerçekleştiği yerleşim, Sistan ve Belucistan eyaletinde yer alıyor. İranlı yargıçlar Acem olmayan halkların yaşadığı eyaletlerde daha katı davranma eğilimi içerisindedirler ve bu ücra eyalette de aynı durum söz konusudur.
Şahindok Molaverdi, Mehr Haber Ajansına verdiği mülakatta cezanın haklılığını tartışmamakla birlikte, Anayasa nezdinde ailelerin geleceği sorununu gündeme getirmektedir. İran Anayasası, gerçekten de aile kurumunu toplumun merkezine yerleştirmektedir ama bu köyde yaşayan kadın ve çocukları için yerel yetkililer tarafından hiçbir düzenleme öngörülmüş değil.
[1] « حمایت ازخانواده اعدامیها دربرنامه ششم/۲۰صفحه شاخص عدالت جنسیتی », Mehr Haber Ajansı, 23 Şubat 2016.
Bizimle iletişimde kalınız
Bizi sosyal ağlardan takip ediniz
Subscribe to weekly newsletter