Fotoğraf: Şam’ın banliyösünde mizansen. Yakın planda masanın gerisinde Zehran Alluş’u görüyoruz (Aralık 2015’te öldü). Silahlar Suudi Arabistan tarafından tedarik edildi ama askeri danışmanlar İngiliz SAS komandoları. Fotoğrafın köşesi « İslam Ordusu » için çizilen logoyla süslenmiş. Mizansenin tümü İngiliz Hükümetinin iletişim kampanyası kapsamında gerçekleştirildi.

The Guardian’a göre, Savunma Bakanlığının gözetmenliğinde çalışan İngiliz Dışişleri Bakanlığı taşeronları, Suriye’deki « ılımlı silahlı grupların » iletişim sorumluluğunu üstlendiler. Bu taşeronlar harıl harıl savaşan grupların logolarını içeren videolar, fotoğraflar, askeri raporlar ve broşürler üretiyorlar.

2013 yazındaki kimyasal silah olayından beri bu işe yıllık olarak 2,4 milyon sterlin (3 milyon Euro) tutarında bir bütçe ayrılıyor. Önce Regester Larkin adlı kriz yönetimi şirketince kullanılan bu bütçe, bugün 2014 yılında kurulan Innovative Communications & Strategies (IncoStrat) adlı şirkete ulaşıyor. Merkezi Londra ve Washington’da bulunan her iki şirket de Albay Paul Tilley tarafından kuruldu. Tilley, İstanbul’da elliye yakın insan çalıştırıyor. Aynı şirketler Yemen’deki savaş için de bir başka kontrat imzaladılar.

Bu operasyon, MI6’ya bağlı olarak yürütülen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi operasyonundan farklı.

The Guardian tarafından ulaşılan belgeler, bu şirketlerin özellikle Hazm Hareketi ve İslam Ordusu’nun iletişiminin sorumluluğunu üstlendiğini ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletlerdeki Rus daimi Büyükelçisine göre İslam Ordusu, gerçekte El Kaide savaşçıları tarafından kullanılan « ılımlı » bir isim. Öte yandan Birleşik Krallık, teşvik edilmesi gereken Cenevre görüşmelerine katıldığı için Güvenlik Konseyinde bu örgütün isminin terörist örgütler listesine eklenmesine karşı çıktı.

How Britain funds the ’propaganda war’ against Isis in Syria”, Ian Cobain, Alice Ross, Rob Evans, Mona Mahmood, The Guardian, 3 Mayıs 2016.