Türk ve İsrail delegasyonları, İsrail’in Mavi Marmara’ya yönelik saldırısından sona kesilen diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunu bir sonuca bağlamak üzere bu hafta sonu bir Avrupa başkentinde bir araya geliyorlar.
2010 yılında, Türk Müslüman Kardeşlerine bağlı bir örgüt olan İHH, Gazze’ye insani yardım götürme iddiasıyla (ancak filoda duyurulan malzemeler yer almıyordu) « Özgürlük Filosunu » örgütlemişti. Söz konusu gemiler, uluslararası sularda İsrail Ordusunun korsanlığına uğramış ve olay uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini toplamıştı.
Başta özür dilenmesi şartını koşan Türkiye, daha sonra uluslararası bir soruşturma açılmasıyla yetindi.
Pazarlıklar, mevcut Dışişleri Müsteşarı ve eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail adına özel temsilci Doktor Joseph Ciechanover arasında yürütüldü.
Türkiye’nin yeni Başbakanı Binalı Yıldırım, 2010 yılında terk edilen komşularla « sıfır sorun » politikasına geri dönme niyetinde olduğunu açıklamıştı. O dönemde Türkiye, Arap Dünyası üzerindeki eski etkisine yeniden kavuşabilmek için Filistin sorunundan yararlanmayı umuyordu. Öte yandan, aradan geçen altı yıl içerisinde bölgedeki durum alt üst oldu. Tel Aviv için artık bölgedeki Türkiye ve İran gibi Arap olmayan ülkelerle ittifak arayışı söz konusu değil (çevre doktrini). Aksine Suudi Arabistan ve Türkiye ile birlikte İran’a karşı yeni bir bölgesel düzen inşası söz konusudur.
İki tarafın 26 Haziran tarihinde bir araya gelip, mutabakatlarını ve Temmuz ayında da diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi kararını açıklamaları bekleniyor. Nisan ayında ABD/İsrail/Türkiye arasında varılan serbest ticaret anlaşması ancak bu aşamadan sonra yürürlüğe girebilecek.
Bizimle iletişimde kalınız
Bizi sosyal ağlardan takip ediniz
Subscribe to weekly newsletter