ABD Dışişleri Bakanı John Kerry acilen Moskova’yı ziyaret etti. Önce Devlet Başkanı Vladimir Putin, ardından da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.
ABD Dışişleri Bakanı ziyaretinde, Rusya’nın daha önce birçok kez önermesine karşın karşılık görmeyen, IŞİD’e karşı ABD ve Rusya’nın askeri çabalarının birleştirilmesi önerisinde bulundu.
Asıl tartışma, saldırılarda hedef alınacak ve alınmayacak gruplar konusunda yaşandı. Washington bugüne kadar, suçladığı yabancı cihatçılarla, eğittiği ılımlı Suriye muhalefeti arasında ayrım yapılması görüşünü savunuyor. Aspen Festivali sırasında John Kerry, « ateşkes kurallarını çiğneyen ve savaşmaya devam eden, IŞİD’e ve El Nusra Cephesine, özellikle de Ceyş ül İslam ve Ahrarus Şam’a bağlı birçok küçük grup var » diyerek kendisini dinleyenleri şaşırtmıştı.
Ceyş ül İslam (İslam’ın Ordusu) Suudi Arabistan tarafından finanse ediliyor ve Brexit’e kadar İngiliz SAS komandolarınca eğitiliyordu. Temsilcisi Muhammet Alluş, Cenevre görüşmelerinde « ılımlı » muhalefet delegasyonunun sözcüsüydü. Bu örgüt özellikle Şam bölgesinde etkinlik yürütüyor.
Ahrarus Şam (Şam’ın özgür insanlarının İslami Hareketi) savaşın başında, Özgür Suriye Ordusu’ndan dahi önce, onu eğiten Türkiye tarafından kurulan bir gruptur. Katar tarafından finanse edilmektedir ve bu grubun halkla ilişkilerini Brexit’e kadar İngili MI6’i sağlıyordu. Yöneticilerinin birçoğu El Kaide üyesi, ama örgütün kendisi El Kaide’ye bağlı değil. Bu sayede söz konusu grup Washington Post’da bir serbest makale yayınlama imkanı buldu. Örgüt, özellikle Halep Eyaletinde etkin.
Rusya ve ABD arasındaki askeri eşgüdümün Ürdün’den hareketle yürütülmesi bekleniyor. Dört yıl süren savaş sonunda, iki büyük Güç, Cenevre Bildirisinin (2012) ortak yorumu konusunda anlaştılar: Beşar Esad’ın Başkanlığı altında bir ulusal birlik hükümetinin kurulması.
Beyaz Saray’ın, Moskova’nın mutabakatını onaylayıp onaylamadığı konusu hala teyit edilmedi.
Bizimle iletişimde kalınız
Bizi sosyal ağlardan takip ediniz
Subscribe to weekly newsletter