Avrupa Uzay Ajansı ilk İsrail-İtalyan ortak casus uydusu OPTSAT-3000’i uzaya gönderdi. Söz konusu uydunun her iki devlete (biri NATO ortağı, diğer üyesi) uzak savaş alanlarında yürütülen operasyonlara yönelik çok yüksek çözünürlüklü görüntüler elde etme imkanı sağlaması bekleniyor.
İtalya’da Avio tarafından üretilen İtalyan Savunma Bakanlığı’na ait OPSTAT-3000 uydusu, 2 Ağustos’ta Fransız Guyana’sından, Avrupa Uzay Ajansına ait Vega fırlatma sistemiyle fırlatıldı. Bu arada uydu İtalyan değil, İsrail yapımı. 2012 yılında Roma ve Tel Aviv arasında varılan, Alenia Aermacchi’nin (halen Leonardo diye anılan Finmeccanica şirketi) İsrail’e 30 adet M-346 askeri ileri eğitim uçağı ve Israel Aerospace Industries’in karşılığında İtalya’ya OPTSAT-3000 ve iki G550 uçağından birincisini verdiği askeri işbirliği anlaşması kapsamında satın alındı (bkz. Il Manifesto, 31 Temmuz 2012).
Alçak irtifada (450 km yükseklikte) yörüngeye yerleştirilen OPTSAT-3000, jenerik bir « yer gözlemine » değil ama uzak savaş alanlarında yürütülen askeri operasyonlar için « dünyanın herhangi bir yerine ait » çok yüksek çözünürlüklü ayrıntılı görüntüler almaya yaramaktadır. OPTSAT-3000’in elde ettiği görüntüler İtalya’daki üç merkeze iletilmektedir: Pratica di Mare’deki (Roma) Ordulararası Uydu Görüntü Tespit Merkezi, Vigna di Valle’deki (Roma) Ordulararası Si-cral Komuta ve Kontrol Merkezi ve Fucino di Telespazio Uzay Merkezi (Aquila).
OPTSAT-3000 aynı zamanda bir dördüncü merkeze de bağlıdır: Israel Aerospace Industries’in Tel Aviv’deki MBT Space Division’u. Bu da İtalya ve İsrail arasındaki askeri anlaşmanın sadece silah sanayileri arasında işbirliğini değil ama iki ülke arasında her zamankinden daha sıkı bir stratejik ortaklığı da öngördüğünü teyit etmektedir.
2012’de varılan aynı anlaşma kapsamında, Israel Aerospace Industries iki adet G-550 Caew uçağından ilkini İtalyan Hava Kuvvetlerine Aralık 2016’da teslim etti: bu uçaklar Israel Aerospace Industries’in çok sofistike savaş uçaklarına dönüştürdüğü Amerikan mali lüks özel jet Gulfstream 550’lerdir. NATO standartlarıyla uyumlu en gelişmiş radar, casusluk ve iletişim sistemlerine sahip olan bu uçaklar, uzak savaş sahnelerinde saldırı yürütmek üzere komuta ve kontrol sisteminin saç ayağını oluşturmaktadırlar.
Tabi bütün bunların bir bedeli var. İtalya OPTSAT-3000 için 182 milyon dolar ödemektedir ki bu bedele ayrıca « ömrü » yaklaşık olarak 7 yıl olarak öngörülen uydunun yörüngeye sokulması ve yönetim giderleri de eklenmektedir. İki adet G-550 Caew uçağı, komuta kontrol merkezleriyle birlikte yaklaşık olarak 800 milyon dolar tutarındadır. Toplamda halkın parasıyla ödenen bir milyar dolardan fazlası demektir bu. İsrail’e 30 adet M-346 eğitim uçağının satışından elde edilen bir milyar dolar, Hazinenin % 30’una sahip olduğu Finmeccanica’nın, yeni adıyla Leonardo SpA’nın kasasına girmektedir.
Böylece, geçtiğimiz Şubat ayında hükümete « silahlı kuvvetlerin harekat modelinin gözden geçirilmesi » yetkisi veren yasa tasarısına dönüşen, Bakan Roberta Pinotti tarafından imzalanan Uluslararası Güvenlik ve Savunma için Beyaz Kitap gerçekleştirilmiş oluyor. Bu modele göre, Akdeniz’e açılan bölgelere –Kuzey Afrika, Ortadoğu, Balkanlar- ve bu sahalar dışında Afganistan’da ve ABD komutası altındaki NATO tarafından asli olarak temsil edilen Batı’nın çıkarlarının tehlikede olduğu dünyanın her yerine müdahale ederek, silahlı kuvvetlerin « ülkenin yaşamsal çıkarlarını » savunma görevini üstlendiği, silah sanayinin « ülke sisteminin temeli » olma işlevini yerine getirmektedir.
OPTSAT-3000 casus uydusu ve G-550 Caew uçakları gibi askeri sistemlerin satın alınması geleceğe dair çizilen yol hakkında hiçbir kuşkuya yer bırakmamaktadır: İtalyan Cumhuriyetinin Anayasal temellerinin yıkılarak, giderek daha çok savaşa yönelmek.
Bizimle iletişimde kalınız
Bizi sosyal ağlardan takip ediniz
Subscribe to weekly newsletter