Mısır ve Sudan arasında birçok anlaşmazlık yaşanmaktadır:
 İki devlet arasındaki sınırlar belirlenmemiştir. 2000 yılından beri Mısır’ın işgali altında olan Halayeb Bölgesi hala Sudan tarafından talep edilmektedir. Tiran ve Sanafir Adalarının 2016 yılında Suudi Arabistan’a bırakılması sırasında Kraliyetin Mısır’ın Halayeb üzerindeki egemenliğini kabul ettiği belirtiliyor.
 Ve tabi ki bugün geçerli olan uluslararası hukuka aykırı olarak İngiliz sömürgeciliğine ait bir belgeye göre çoğunlukla Mısır’ın faydalandığı Nil suları sorunu hakkında.

Etiyopya, ülkeye ekonomik kalkınması için ihtiyaç duyduğu enerji imkanını sunması beklenen Büyük Rönesans barajını inşa etmektedir. Sudan ve Mısır baraj inşaatının kullandıkları suyun bir bölümünden kendilerini yoksun bırakmasından korkuyorlar. Son yıllarda bu konuyla ilgili yürütüle müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı. Hartum’u taraf tutmakla suçlayan Kahire, bu ülkenin yerine Dünya Bankasının aracılık rolü üstlenmesini istedi ama talebi kabul edilmedi.

Devlet Başkanları Abdülfettah el-Sissi (Mısır) ve Ömer Hasan el-Beşir (Sudan), Afrika Birliği zirvesi sırasında 1 Şubat 2018’de Addis-Abeba’da Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile görüştü. Üç devlet adamı kameralar önünde dostluk görüntüsü verdiler ve Devlet Başkanı el-Sissi her üçünün de aynı halk adına aynı sesle konuştuklarını belirtti.

Mısır ve Sudan’ın Nil sularındaki olası bir azalmaya karşı duydukları kaygı, Fransız Artelia ve BRL hukuk büroları tarafından gerçekleştirilen yayınlanmamış bir bilirkişi incelemesiyle ortadan kaldırıldı.

Öte yandan Mısır gizlice Birleşik Arap Emirliklerinin Eritre’deki bir askeri üssüne asker naklederken Sudan ordusunu Eritre sınırına yığdı ve Etiyopya da şimdiden Eritre’yi baraj şantiyesini sabote etmek için terörist faaliyetler örgütlemekle suçladı.

Çeviri
Osman Soysal