سفیر جدید ایالات متحده در آتن ، جفری ر. پیات ، همراه ویکتوریا نولند ،کودتای کیف در سال ۲۰۱۴ را ترتیب دادند [1] ، و هم اکنون در حال به وجود آوردن کلیسای ارتدکس مستقلی در اوکراین می باشند .
کلیسای ارتدکس میان ۷ پاتریارکا قرار دارد ، که شامل پاتریارکای قسطنطنیه نیز می ، باشد ( نخستین کلیسای برابر ) . پاتریارکای همگانی قسطنطنیه - بارتولومه اول - پیروانی در ترکیه ندارد ، اما حافظ دیاسپورای یونانی در جهان می باشد . در مسکو ، سیریل اول - حافظ کلیه ی روس ها و اکراینی ها است .
استقلال کلیسای ارتدکس اوکراین ، ضربه ی محکمی به فرهنگ روسی خواهد زد .
از ماه مه ۲۰۱۸ ، بارتولومه اول ، هیچ ویزایی به کشیشان ارتدکس پاتریارکای مسکو ارائه نمی دهد تا بتوانند برای زیارت به قله ی آتوس سفر کنند .
در ۳۱ ژوییه ۲۰۱۸ ، بارتولومه اول اعلامیه ی مشترکی با رهبران اقلیت های مذهبی ترکیه امضا نمود تا نشان دهد این کشور جایگاه بینظری برای رشد مذاهب می باشد ، با اینکه در گذشته اوضاع به این صورت نبوده است [2] . این متن باعث شد تا ایمان داران مذاهب مختلف ترکیه به خشم آیند ، چرا که روزانه شاهد تحریمات و تحقیراتی از سوی دولت می باشند .
در ۳۱ ماه اوت ، سیریل و بارتولومه ، ملاقات دوستانه ای در استانبول داشتند . اما در ۶ سپتامبر ، پاتریارکای قسطنطنیه دو فرستاده ی ویژه ای را معرفی کرد که مسئول به وجود آوردن کلیسای مستقل اوکراین بوده اند . مسئولین کلیسان کانونی کیو ، حاضر به رسمیت شمردن آنها نشدند .
در کیو ، فیلاتر ـمامور سابق کا گ ب - که پس از انحلال جماهیر شوروی از کلیسا اخراج گردید ، کیشی به وجود آورد ( کلیسای غیر کانونی اوکراین ) . او جزو حامیان معترضین کیو قرار گرفت ، و پرزیدنت پوتین را با نام قابیل و یهودا نامید . او خود را رهبر کلیسای مستقل اوکراین می پندارد که بارتولومه باید آن را تایید کند .
فیلارت در ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۸ به ایالات متحده سفر کرد . و همراه دو فرستاده ی ویژه به وزارت امور خارجه رفت ، و در آنجا با پرزیدنت پترو پاراشنکو ملاقات کرد . او همچنین با مشاور سابق ریاست جمهوری ایالات متحده - جو بایدن نشستی داشت و از سال ۲۰۱۴ با او روابط نزدیکی دارد . پسر جو بایدن ر. هانتر بایدن ، در صدر مشاورین بورسیما هلدینگ می باشد ،که نخستین شرکت استخراج گاز اوکراین است . فیلاتر ، به جو بایدن مدال ولادیمیر قدیس را تقدیم کرد ، همانطور که در گذشته آن را به جان مک کین داده بود .
در کلیسای ارتدکس مقدونیه ، مشاجره ای به وجود آمده به این صورت که : پاتریارکای قسطنطنیه حاضر نیست این کلیسا را به رسمیت بشناسد ، مگر آنکه نام مقدونیه را تغییر دهد ( مقدونیه کشوری است که یونان مدعی حاکمیت آن است ) .
سیریل سینود ویژه ای را در مسکو ترتیب داد . در ۱۴ سپتامبر ، کلیسای ارتدکس روسی تصمیم گرفت تا در مراسم مذهبی نام پاتریارک قسطنطنیه را عنوان نکند . به این مفهوم که دیگر برای او دعا نکند . و هیچ مراسم مذهبی را با او برگذار ننماید و به طور کامل هر گونه رابطه ی کاری مشترکی با او نداشته باشد .
در ۱۹ سپتامبر ، پاتریارکای اسکندریه و تمامی قاره ی افریقا ، تئودور دوم ، از این دو خواست تا به خصومت خود پایان دهند .اما وجود شکافی در کلیسای ارتدکس دور از انتظار نیست .
[1] “What about apologizing to Ukraine, Mrs. Nuland?”, by Andrey Fomin, Oriental Review (Russia) , Voltaire Network, 7 February 2014.
[2] “ترکیه از کلیساهای یهودی و مسیحی ترکیه خواسته تا اعلامیه ای امضا کنند”, ترجمه Sylvia Bejanian, شبکه ولتر, 22 اوت 2018, www.voltairenet.org/article202551.html