با وجود آنکه هیچ گونه علتی بر جدا بودن عناصر جهادی القاعده از داعش وجود ندارد ، این دو گروه همچنان جنگ آفرینان خاورمیانه ی بزرگ باقی مانده اند . اینبار ، القاعده دولتی خود ساخته در منطقه ی ادلیب ایجاد کرده و داعش حملات خارج از حوزه ی نبرد را اداره می کند که در کشورهایی چون کنگو و سری لانکا محسوس است.
آزاد سازی مناطق تحت نفوذ داعش که به صورت دولت خود خوانده اداره می شدند ، نتوانست به وجود این عناصر پایان دهد . در واقع ، از آنجایی که آنها از سوی سازمان اطلاعاتی ناتو به وجود آمدند ، همچنان نماد ایده ئولوژی خاصی هستند که توانسته آنها را در حالت آماده باش نگه دارد ،و پس از انهدام گروه ها ، به حیات خود ادامه دهد .
القاعده ارتش تکمیلی سازمان ناتو بوده است ، همانطور که شاهدیم در افعانستان جنگیده ، سپس به بوسنی و هرزگوین منتقل شده و در پایان به عراق و لیبی و سوریه وارد شده . عملیات اصلی آنها به صورت پیکار بوده (جنگی که تحت حمایت مجاهدین و لیگ عرب و گروهای دیگری قرارگرفته ) ، تا عملیات تروریستی در لندن و مادرید راترتیب دهد .
اسامه بن لادن که دشمن شماره یک مردم به حساب می آمده ، همان گونه که منابع اطلاع رسانی اف بی آی گذارش دادند [1] ، در آذربایجان ، تحت حمایت ایالات متحده زندگی می کرده .
به یاد بیاوریم القاعده و اسامه بن لادن هرگز ، حوادث ۱۱ سپتامبر نیویورک و واشنگتن را به گردن نگرفتند . و در ویدیویی منتشر شده از سوی پنتاگون ، خلاف این موضوع از نشان داده شده . اما ، کلیه کارشناسان مستقل آن را جعلی تشخیص دادند .
در حالی که اسامه بن لادن به گفته ی مقامات پاکستان ، در ماه دسامبر سال ۲۰۰۲ فوت کرده ، و مقامات سازمان ام آی ۶ نیز در هنگام خاک سپاری او شرکت داشتند ، تا سال ۲۰۱۱ کسانی به جای او نقش ایفا کردند ، و ایالات متحده ، که مدعی کشتن وی شد ، هرگز پیکر کشته شده ی او را نمایش نداد [2] .
مرگ رسمی اسامه بن لادن باعث شد تا عناصر پراکنده ی او با همکاری ناتو در لیبی و سوریه حضور یابند و به طور آشکارنیز تحت حمایت القاعده باشند ، همانگونه که در بوسنی و هرزگوین عمل کردند [3] .
داعش بر عکس القاعده مدعی سرزمین سنی یا خلافت سنی می باشد که می بایستی عراق را از سوریه جدا سازد . این موضوع از سوی محقق پنتاگون با نام رابین رایت به همراه نقشه ی محل ، و پیش از به وجود آمدن این سازمان ، نمایش داده شده [4] . این گروه به طور مستقیم از سوی ارتش ایلات متحده حمایت مالی می شده ، به خصوص در هنگام عملیات ( تیمبر سیکامور ) [5] . آنها با به کار گیری قانون شبیه به شریعت اسلامی ،اذهان عمومی را متاثر ساختند .
القاعده و داعش درعراق و سوریه منهدم شدند ،چرا که ارتش عرب سوریه و نیروی هوای روسیه توانستند با به کار گیری بمب هایی که به اعماق زمین نفوذ می کرده ، پایگاه های زیر زمینی آنها و هم دستانشان را نابود سازند . اما پایان عملیات نظام به وسیله ی دونالد ترامپ صورت گرفت ، چرا گه نگذاشت عناصر جهادی جدیدی از چهار گوشه ی جهان به خصوص عربستان ، مغرب ، چین و روسیه و اتحادیه ی اروپا ، در این منطقه وارد شوند .
القاعده گروه شبهه نظامی ناتو ، و داعش نیروی زمینی کشورهای ائتلافی
می باشد .
داعش سرزمینی که برای آن به وجود آمده بود از دست داد ، و القاعده سرزمین دیگری را تحت نفوذ خود درآورده ، در حالی که در آغاز با چنین عملیات مخالف بوده . سوریه توانست مراکز بسیاری از عناصر جهادی را در سرزمین خود منهدم سازد ، اما آنها در منطقه ی ادلیب جان تازه گرفتند . از آنجاییکه آلمان و فرانسه نتوانستند از ائتلاف با این عناصر را کنار بگذارند ، باکمک های پزشکی و خوراک از آنها حمایت کردند . زمانی که اروپاییان از کمک به پناهندگان سوری سخن می گویند ، باید متوجه حمایت آنها از عناصر القاعده بود که به طور کلی شهروندان سوری نمی باشند . عقب نشینی سربازان ایالات متحده از سوریه تاثیری بر منطقه ندارد ، چرا که عناصر دست نشانده ی آنها که گروه القاعده می باشد در ادلیب حضور دارند .
داعش منطقه ی تحت نفوذ خود را از دست داده و نتوانسته ماموریت خود را که از سوی غرب تعیین شده بود ، به پایان رساند . اما به مانند القاعده ، به صورت میلیشیای تروریستی در منطقه باقی مانده . می توان گفت که خلافت اسلامی آنها دست به عملیات تروریستی خارج از مرزهای خود می زده ، مانند حوادث ۲۰۱۶ اروپا .
حوادث اخیر کنگو در تاریخ ۱۶ آوریل [6] ، و ۲۱ آوریل در سری لانکا [7] ، از سوی هیچ گروهی پیش بینی نشده بود ، حتا خبرنگاران ما . و به طور نامشخصی به یکی از سازمان ها نسبت داده شد . تنها تفاوت داعش با القاعده ، تصویر دد منشی است که از خود ارائه می دهند .
چنانچه داعش به طور ناگهانی در جمهوری دموکراتیک کنگو سر بر آورد ، آن زمانی بود که پرچم خود را به نیروهای دموکراتیک ائتلاف اوگاندا سپرد .
چنانچه توانست به طور چشم گیری در سری لانکا عمل کند ، به خاطر مخالفت سرویس های اطلاعاتی این کشور علیه اقلیت هندو بود که مراقب مسلمانان نبودند . شاید علت این حوادث ، شکل گرفتن این سرویس های اطلاعاتی در لندن و تل آویو باشد ، همچنین اختلاف موجود میان رئیس جمهور این کشور متریپالا سیریسنا و نخست وزیر رانیل ویکرمه سینگ که از نشر اطلاعات جلوگیری می کردند ، باشد .
کشور سری لانکا ، دارای نقاط ضعف بسیاری است ، چرا که تصور می کند به علت داشتن تمدنی غنی ، می تواند از بروز چنین ددمنشی هایی جلوگیری کند . اما این موضوع صحت ندارد ، چرا که ۲۰۰۰ ببر تامول بدون توضیح از سوی این کشور اعدام شدند ، در حالی که در سال ۲۰۰۹ پس از شکست ، خود را تسلیم مقامات نمودند . عدم توجه به جنایاتی که این دولت مرتکب شده ، و با تصور داشتن تمدنی غنی جنایات دیگری شکل می گیرند .
خلاصه آنکه ، حوادث کنگو و سری لانکا نشان می دهد که عناصر جهادی همچنان به عملیات مسلحانه ی خود ادامه خواهند داد و مغرب زمین از آنها خارج از مرزهای خاور میانه ی بزرگ ، استفاده خواهد کرد .
[1] Classified Woman : The Sibel Edmonds Story: A Memoir, Sibel Edmonds, 2012
[2] « Réflexions sur l’annonce officielle de la mort d’Oussama Ben Laden », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 4 mai 2011.
[3] Comment le Djihad est arrivé en Europe, Jürgen Elsässer, Préface de Jean-Pierre Chevènement, Xénia, 2006.
[4] “Imagining a Remapped Middle East”, Robin Wright, The New York Times Sunday Review, September 28, 2013.
[5] “میلیاردها دلار جنگ افزار علیه سوریه”, بوسيله ى تی یری میسان, ترجمه حمید محوی, شبکه ولتر, 22 ژوئيه 2017, www.voltairenet.org/article197208.html
[6] «RDC : Daesh et les ADF se rapprochent au Nord-Kivu», Christophe Rigaud, Afrikarabia, 21 avril 2019.
[7] «Attacks carried out by suicide bombers, Govt. Analyst confirms», Ada Derana, April 22, 2019.