Kıbrıs, Yunanistan, İtalya ve İsrail Akdeniz’de ortak bir doğalgaz boru hattının inşası konusunda mutabakata vardı. Denizde gerçekleştirilen en uzun ve en derin boru hattı söz konusudur. Hattın ancak yıllık 12 milyar metreküp gibi iddiasız bir kapasitesi olacaktır. Bedeli 8 milyar dolar olarak tahmin edilen projenin 5 yıl içinde tamamlanması beklenmektedir. Bu arada inşaat çalışmalarına ne zaman başlanacağı henüz açıklanmış değildir.

Mısır, Filistin, Lübnan, Suriye ve Türkiye, 2011’de bulunan doğalgaz sahasıyla ilgili olmalarına karşın resmi olarak bu anlaşmanın tarafı değildirler.

Not: Türkiye’nin bu sahayla hiçbir ilgisi yoktur, ama sahayla ilgili olan Kuzey Kıbrıs’ı işgal etmektedir. Şubat 2018’de Türk Deniz Kuvvetleri bir İtalyan araştırma gemisinin Kuzey Kıbrıs’ın kıta sahanlığındaki sondaj çalışmalarını engellemişti. Haziran ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, işgali altındaki bu bölgede kendisinden izin almadan araştırma faaliyeti yürütmeye kalkışan tüm oluşumları tehdit etmişti.

Aslında, Hamas ve Mısır’ın bu mutabakattan yana oldukları anlaşılmaktadır.

 Ayın başında İsrail tarafından, Gazze’deki memurların maaşlarını ödemesi için Katar’a izin verilmesinin, İsrail’in tek taraflı olarak çizdiği Filistin’in kıta sahanlığı sınırlarının Hamas tarafından kabul edilmesinin karşılığı olduğu belirtilmektedir. Dolayısıyla Filistin’in gazı İsrail tarafından işletilecek ve buna ilişkin hakların ödemesi Katar tarafından Hamas’a yapılacaktır.

 İsrail aynı zamanda sıvılaştırılmak üzere gaz ihraç etmesi için Mısır ile de bir anlaşma imzalamıştır. Bu paralel anlaşma, Mısır gizli servislerinin çoğunluk hissesine sahip olduğu Eas Gas şirketi üzerinden imzalanmıştır. Burada da, Mısır gazı İsrail tarafından işletilecek, ardından da sıvılaştırılmak ve ihraç edilmek üzere Mısır’a nakledilecektir.

Bu atlatmaların amacı yöneticilerin resmi söylemleriyle, uygulamalarının hakikati arasındaki çelişkileri gizlemeyi hedeflemektedir.

Bu anlaşmaların tamamı Avrupa Birliği ve Katar himayesinde gerçekleştirilmiştir.

Çeviri
Murat Özdemir