Rusya Federasyonu Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanı General Sergey Karakayev, Krasnaïa Zvezda’ya [1] verdiği bir mülakatta, ilk hipersonik Avangard sistemlerinin 2019 yılında Dombarovsky Tümeninde faal hale getirileceğini açıkladı. Avangard başlangıçta UR-100N UTTKh hafif kıtalararası balistik füzesiyle fırlatılacak ve ardından yeni Sarmat füzesiyle sevk edilecektir.

Avangard, uzayın sınırlarına (80 ila 90 km) kadar ulaşan, 7 ila 7,5 km/saat yani Mach 20-21 hıza sahip bir hipersonik araçtır. Bu da ona uzayda gitmeye gerek duymadan, atmosferin oksijeni düşük katmanlarında bir balistik güzergah izleme imkanı sağlamaktadır.

Avangard atmosferde 20 Mach hızında (24 500 km/saat) gidebilmektedir, diğer tüm balistik füzelerden farklıdır, çünkü güzergahını değiştirme, yatay uçma ve yön değişiklikleri gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. Avangard sistemi bu özellikleri sayesinde, balistik füze kalkanını kolayca aşabilmektedir.

Ruslar bu sistemle birlikte hangi yenilikleri getirmektedirler?

1- Isı kalkanı

Kozmik araçtan önceki şok dalgasıyla, buna bağlı gelişen sabit şok dalgası arasında plazmadan oluşan yaklaşık 1 metrelik bir boşluk vardır. Devasa kinetik enerji burada ısıl radyasyona dönüşür.

Kıtalararası balistik füzelerin ısıl kalkanları, atmosfer içerisinde gerçekleştirilen uzun süreli manevralar için değil, sadece 3 ila 5 dakika süren atmosfere geri dönüş şartlarına dayanmak üzere tasarlanmıştır.

Atmosferin üst kısmında hava çok seyrektir ve yüksek sıcaklıkta maddelerin termokimyasal kırılması piroliz yoluyla gerçekleşir. Avangard sisteminin ısıl kalkanı, piroliz sürecinde karbonlaşan ve süblimleşen elementlerden oluşmuştur, yani bunlar doğrudan katı halden gaz haline geçmektedirler. Rusların yeni ısıl kalkanı, hedefe varıncaya kadar atmosferden geçişi sırasında şok dalgasının Avangard aracının gövdesine ısıyı aktarmasını engellemektedir.

2- Hareket yeteneği

Avangard, balistik füze başlıları ve Soyuz kapsüllerinin aksine, atmosfere geri dönüşü sırasında büyük aerodinamik inceliğe (taşıma kuvveti/sürükleme oranı) sahiptir. Avangard bunun sayesinde, zayıf güçlü bir motordan yinelemeli itici güçler alarak, ona yatay dönüş, yükseliş ya da zayıf eğimlerle dönüş manevraları gerçekleştirme imkanına sahip olan bir planör gibi hareket edebilmektedir. Uzmanların çoğu Avangard’ın küçük motorunun scramjet tipi (süpersonik yanmalı ramjet tahrik sistemine sahip) bir motor olduğunu düşünmektedirler. Bu tür motorlar, 3M22 Zircon hipersonik füzesindeki gibi, ardışık kalkış ve duruşlara imkan vermektedir.

Avangard projesi 2004 yılında başlatıldı. Yu-71 (Proje 4202) test sürümü, 2011-2013 yılları arasında aerodinamik tünelde test edildi. Yu-71 daha sonra UR-100 ve R-29RMU2 hafif stratejik füzeleriyle fırlatıldı.

3- Hedefe yönlendirme

Güzergah parametreleri, hedefin GPS koordinatlarını hafızasına kaydeden bir bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir. Avangard’ın ağırlığının 4.5 ton olduğu varsayılmaktadır. 2 Mt’luk bir nükleer başlık taşımaktadır ve 10 000 km’lik bir menzile sahiptir.

Çeviri
Osman Soysal

[1Krasnaïa Zvezda (Kızılyıldız) Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin gazetesidir.