İtalyan Hükümeti, 31 Ocak 2019’da Romanya’da gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları Konseyi sırasında, Venezüella geçici Devlet Başkanı Juan Guaidó’nun Avrupa Birliği tarafından tanınmasını veto ettiğini açıkladı.

Öte yandan, bu vetoyu dikkate almayan İspanya, Birleşik Krallık, Avusturya, İsveç, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda ve Portekiz, peş peşe Juan Guaidó’nun meşruluğunu kabul etti.

2015 genel seçimleri sırasında, Devlet Başkanı Maduro’nun muhalifleri Ulusal Meclis’te büyük bir çoğunluk elde ettiler. Bununla birlikte, 2018’deki devlet başkanlığı seçimlerinde, bu kez Nicolas Maduro yeniden zafer kazandı. Bunu hiçbir anayasal çözümü olmayan ikili bir meşruiyet ortaya çıktı. Bu durumu reddeden muhalefet, devlet başkanlığı seçiminde hile yapıldığını iddia etmektedir ki, bu doğru değildir. Ardından, Ulusal Meclis başkanının geçici devlet başkanı olduğunu iddia etmek için Anayasanın 233ncü maddesini öne sürmektedir ki, bu da yine doğru değildir.

ABD, Chavezcileri devirmek için değil ama Venezüella devletine karşı bir dış müdahalenin koşullarını yaratmak için, Venezüella seçmeninin çelişkilerini kullanmaktadır.

Çeviri
Osman Soysal