Koning Salman van Saoedi Arabië heeft een coalitie samengesteld om oud-president Hadi, verjaagd door een Jemenitische revolutie, weer in ere te herstellen. Onmiddellijk na de inname van havenstad Aden door de revolutionairen, heeft Saoedi Arabië meer dan 100.000 man en 100 bommenwerpers gemobiliseerd om het land aan te vallen.

De militaire coalitie geleid door Saoedi Arabië omvat ook Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, en Soedan (allen zijn monarchieën en leden van de Samenwerkingsraad van de Golfstaten, alsmede Soedan dat geregeerd wordt door een dissidente tak van de Moslimbroederschap). De coalitie wordt beleidsmatig gesteund door Egypte en Pakistan. De Verenigde Staten verschaffen satelliet-observaties.

Hoewel aangevraagd door president Hadi is de militaire interventie van Saoedi Arabië en diens bondgenoten illegaal in het internationaal recht, en staat gelijk aan een agressie.

De interventie van Saoedi Arabië heeft weinig zin zolang deze zich niet voortzet op de grond. Men kan zich echter moeilijk een invasie voorstellen, na de Saoedische nederlaag van 2009.

De Verenigde Staten hadden zich tot nu toe afzijdig gehouden in het conflict, denkende dat het land zich weer in tweeën zou splitsen, zoals in de laatste fase van de Koude Oorlog. Voor het symbool hebben ze hun ambassade gesloten, en hun speciale strijdkrachten teruggetrokken.

De Houthi’s op zichzelf zijn al ruim in de meerderheid. Samen met de aanhangers van oud-president Saleh is het voor hen niet moeilijk geweest het hele land te beheersen.

De Sjiitische Houthi’s en hun Soennitische bondgenoten beroepen zich op de Revolutie van Imam Khomeini, en hun overwinning werd ook als zodanig verwelkomd door Iran.

Wat president Hadi betreft, hij wordt zowel gesteund door de monarchieën als door Al-Qaida. Desalniettemin heeft hij de mega-anti-Sjiitische moordaanslagen van het Islamitische Emiraat (IS of Daesh) veroordeeld.

Vertaling
Bart Ero