HAMAS ile yaşanan çatışmasıyla ilgili olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kabinesinde bir hükümet krizi patlak verdi.

HAMAS’ın Gazze Şeridi’ndeki memurların maaşını ödemek ve insani krizi çözmek (hiçbir zaman bu konuda çaba harcamadığı) için acilen önemli miktarda para vermemesi halinde İsrail’i saldırmakla tehdit etmesinden sonra, Binyamin Netanyahu Katar’a Gazze’ye yakıt ve nakit para nakletmesi için izin verdi. Böylece İsrail ve HAMAS Filistin Özerk Yönetimini devre dışı bırakmış ve Gazze Şeridi’nde Katarlıların iktidarını tanımış oluyorlardı.

Sonraki günlerde, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bir gayrimeşru sızma harekatı HAMAS tarafından ortaya çıkarıldı ve bir İsrailli subayın ve yedi Filistin’in ölümüyle sonuçlanan çatışmalara neden oldu. HAMAS buna 400’den fazla roket fırlatarak misillemede bulundu ve İsrail de buna aralarında el-Aksa televizyon kanalının merkezi de olmak üzere stratejik öneme sahip tesisleri vurarak karşılık verdi.

Üç gün süren çatışmalar ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kapalı oturumundan sonra Mısır iki taraf arasında ateşkes görüşmeleri yürüttü. Gazze Şeridi’nin gayrimeşru hükümetinin başbakanı Müslüman Kardeş Yahya Sinvar ateşkesi kabul etti. Bunun üzerine Binyamin Netanyahu kabine üyelerini ateşkesi dayattı. Netanyahu’nun sözcüsü bu kararın oybirliğiyle alındığını açıkladı. Oysa oylama yapılmamakla kalınmamış, ama aralarında Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın da yer aldığı dört bakan buna karşı çıktı.

Ateşkesin içeriği bugüne kadar açıklanmadığı için, onu analiz etmemiz ve HAMAS’ın bunu neden kabul ettiğini ve Netanyahu-Lieberman anlaşmazlığının nedenini anlamamız imkansızdır. Bununla birlikte, HAMAS’ın İsrail müdahalesine bir şiddet sarmalıyla cevap vermiş olmasının, İsrail’in başlıca askeri destekçisi ABD ile bilek güreşini sürdüren İran’ın talebiyle olduğu açıktır.

Bölge bir dördüncü Hamas-İsrail savaşına hazırlanırken, Hizbullah da müdahalede bulunmak üzere tetikte beklemeye başladı. Geçici Lübnan hükümetine gelince, İsrail bombardımanlarını kınamakla birlikte, Hamas’ınkine ilişkin tek bir söz etmedi.

İtibarının sarsıldığını düşünen Avigdor Lieberman’ın istifa edebileceği belirtiliyor.

Her ne kadar sahadaki olaylar açıkça ortadaysa da, Katar, İran ve ABD tarafından araçsallaştırılmaları konusunda birçok soru işareti mevcut.

Çeviri
Osman Soysal