Yarımadanın Ukrayna’ya 90 kilometre uzunluğundaki tüm bağlantı hattındaki dağlık yapı nedeniyle, Kırım’ı ele geçirmek çok zordur. İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Romanya buraya saldırmak için 195 000 asker kullanmak zorunda kalmışlardır. Bugün Kırım, Rusya tarafından geçmişe göre çok daha iyi savunulmaktadır. NATO’nun burayı fethetmek ve ardından Ukrayna’ya armağan etmek için 70 000’den fazla askerini kaybetme riskini göze alacağına inanmak için saf olmak gerekir.

Kırım topraklarının savunması 32 000 askere sahip 22nci Kolordu tarafından sağlanmaktadır. Gerekli görüldüğünde, Kafkasya’da konuşlu Rusya’nın 49ncu ve 58nci orduları destek için müdahalede bulunabilir. Kolordu, birçok topçu alayıyla desteklenen, 5 deniz, hava indirme ve özel piyade tugayından oluşmaktadır. Görevleri, Kuzey yönünden, Ukrayna’dan karadan gelen düşmanı geri püskürtmek ve Kırım kıyılarına çıkartmayla çıkacak olanları ise denize süpürmektir. Birlikler T-72B3, BMP-2, BTR-82A, 2S19 Msta kundak motorlu toplar, Tornado-G ve Grad roket fırlatıcıları, Khrizantema, Kornet-D ve Konkurs-M tanksavar füze sistemleriyle donatılmıştır. Kerç Boğazı köprüsü, 2 adet bağımsız deniz piyade taburu, bir sınır muhafaza taburu, bir topçu alayı ve bir S-300 VM balistik füze savunma tümeni tarafından savunulmaktadır.

Kırım’daki askeri ve sivil hedefler, radyo elektronik savaş sistemi alt birlikleri tarafından korunmaktadır. Kırım’da buna paralel olarak, düşmanın atış mevki koordinatlarını belirleme ve gündüz olduğu kadar gece de olmak üzere her zaman hassasiyetle etkisiz hale getirilmeleri imkanı sağlayan elektronik sistemleri mevcuttur. Bu istasyonların bazıları karada konuşludur (R-381T2, R-934UM, R-330Zh, Borisoglebsk 2, PSNR-8 KREDO-M1, Murmansk-BN/Palantin, RB-341V Leer-3) ama Orlan-10 ve Mi-8 tipi insansız hava aracı ya da helikopterleriyle ağ oluşturarak çalışmaktadır. Elektronik muharebe sistemleri aynı şekilde AWACS ‘lar üzerinde, hava arama, keşif ve hava taarruz araçlarından yapılan atışları ve seyir füzelerini de yönlendirmektedirler.

22nci Kolordu aynı zamanda, Bastion P ve Bal sistemleriyle donatılmış bir kıyı füze tugay ve alayını da içermektedir. Bastion-P bataryası, 300 ila 600 km menzilli ve Mach 2.5 hıza sahip P-800 Oniks gemisavar füzeleri kullanmaktadır. Bal bataryası 120 ila 230 km menzilli Kh-35U gemisavar füzeleri kullanmaktadır. Her iki füze tipi de 5 000 tona ulaşan düşman gemilerini batırabilme özelliğine sahiptir.

4ncü Hava ve Hava Savunma Ordusu 22nci Kolordu’ya destek vermekte ve Kırım’da 5 adet S-400 taburundan oluşan bir alay ve çeşitli füzelerden (Pantisir ve Buk-3) oluşan iki füze alayı konuşlandırmıştır. Kırım’daki hava kuvvetleri 120 uçaktan oluşmaktadır. Bunlar Su-27-SM çok amaçlı uçakları, Su-24 bombardıman uçakları, Ka-52 helikopterleri, Mi-35’ler, Mi-8AMTsh ve diğerlerinden oluşmaktadır.

Rusya’nın Karadeniz donanması, düşmanı sınırlardan uzak tutmak üzere 22nci Kolordu ile işbirliği halindedir. Bunun için hizmetinde, denizden denize Kh-35 füzeleriyle donatılmış Smetlivy destroyeri, Metel füze sistemine sahip Ladny ve Pitlivy denizaltı avcısı firkateynleri, Kalibr ve Oniks gemisavar füzelerine sahip 6 adet Varshavyanka – (Project 636.3) denizaltıları bulunmaktadır. En modern gemiler, Kalibr, Oniks ve Zirkon füzeleri için evrensel dikey füze rampalı Amiral Grigoroviç sınıfı 3 firkateyndir. Buyan-M (Project 21631) ve Karakurt sınıfı diğer üç yeni korvet, aynı türde füzelere sahip evrensel dikey füze rampalarıyla donatılmıştır.

Çeviri
Osman Soysal