Bombardamentele aviatiei ruse, declansate pe 30 septembrie 2014 au avut ca scop distrugerea infrastructurii militare a rebelilor islamisti care lupta cu armata siriana. Rusii au folosit cu precadere bombele si rachetele de mare precizie [1].
Bombardierele rusesti Su-24 M, Su-25 SM3 si Su-34 au atacat depozitele de arme, depozitele de munitii si facilitatile de producere a explozibililor ale rebelilor islamisti. Aceste bombardamente avînd ca scop limitarea puterii de foc a rebelilor islamisti. Au fost bombardate depozitele de carburanti si parcurile auto pentru a limita capacitatea de manevra a rebelilor islamisti. Au fost bombardate si taberele de antrenament, centrele de conducere si transmisiuni cu scopul de a limita capacitatea de comanda si coordonare a actiunilor rebelilor islamisti. La rîndul lor, elicopterle de atac rusesti Mi-24 V depisteaza constituirea de mici grupuri mobile ale rebelilor, le ataca vehicule, reducîndu-le mobilitatea. Rezultatul aviatiei ruse, se reflecta în avansul înregistrat de trupele terestre siriene în ultimele doua-trei luni [2].
În nord-vestul teritoriul sirian ( guvernoratul Aleppo, Idlib si nordul guvernoratului Latakia ), partea cea mai dens populata a tarii, exista o zona continua, controlata de circa 12.000 de rebelii asa-zisi ”moderati” ( majoritatea apartinînd Frontului al-Nusra-aripa siriana a Al Qaeda ) si de 5.000 de luptatori ISIS. În afara unei zone tampon ocupata partial de fortele kurde, întreaga granita de nord-vest a Siriei apartine rebelilor islamisti. Aici functionînd coridoare de aprovizionare cu arme, recruti si munitii din Turcia, atît ale ISIS cît si ale rebelilor ”moderati. În sens invers, spre Turcia afluiesc cisterne cu petrol sirian, extras din zonele controlate de ISIS [3].
Armata siriana a obtinut victorii importante, cîstigînd controlul asupra cartierelor de vest ale orasului Aleppo si a zonei împrejurimilor din sud si est, în detrimentul rebelilor islamisti ”moderati ai gruparilor Al-Jabha a-Shamiya, Ahrar al-Sham si a ISIS [4]. Cum tronsonul Aleppo- Hama, din autostrada Aleppo-Damasc este controlat de rebeli, armata siriana a deschis o ruta alternativa Aleppo- Hama prin est. Prin aceasta operatie ofensiva, armata siriana a reusit sa se interpuna, începînd izolarea gruparilor islamiste de cele ale ISIS, grupari care de cele mai multe ori, actioneaza în comun, împotriva armatei siriene.
Între Homs si Hama, armata siriana a reusit sa încecuiasca în punga Rastan, circa 1.800 de rebeli din Frontul al-Nusra. La est de Homs, în spatele armatei siriene s-a interpus imediat o grupare ISIS, formata din 1.500 de luptatori, al carui scop era cel de a scoate din încercuire pe rebelii Frontului al-Nusra. Armata siriana si-a creat un dispozitiv ofensiv cu o mare mobilitate, la sud de Homs, care prin actiuni ofensive a avansat pîna la Palmira. Prin aceasta manevra, armata siriana a taiat calea de aprovizionare a gruparii ISIS de la est de Homs, dejucînd planul de ofensiva comun, al teroristilor islamisti din Frontul al-Nusra si ISIS.
La nord de Damsac, împotriva armatei siriene lupta 3.000 de mercenari Jaysh al-Islam. La est de Damasc, lupta 5.500 de rebeli islamisti din Frontul Islamic. Ambele grupari fiind recrutate, înarmate si finantate de Arabia Saudita. În sud-estul Damascului, contra armatei siriene mai lupta si o grupare ISIS, compusa din 1.500 de rebeli. Ofensiva armatei siriene este foarte dificila pentru ca zona a fost din vreme pregatita pentru rezistenta, fiind împînzita de tuneluri, prin care rebelii islamisti reusesc sa aduca munitii si luptatori din Iordania. Organizînd frecvent ambuscade, în care utilizeaza atentatori sinucigasi.
La sud de Damasc se afla guvernoratul Daraa, zona de granita cu Israelul si Iordania, pe unde trece autostrada Aleppo-Damasc-Amman-Aqaba. În vestul guvernoratului Daraa, începînd de pe fîsia de granita cu Israelul sunt concentrati 9.500 de rebeli din Armata pentru Eliberarea Siriei si din Frontul Islamic. Alaturi de acestia mai lupta si 1.500 de rebeli ai Frontului al-Nusra. Armata pentru Eliberarea Siriei a fost înarmata de SUA, antrenata în baze din Iordania si aprovizionata permanent cu arme, luptatori si munitii din Iordania. În guvernoratul vecin, As –Suwayda, aflat tot pe granita cu Iordania, în localitatile de pe caile de comunicatii, sunt dispuse doua grupari ISIS cu efective de 3.000 de luptatori.
În nordul Siriei, cîmpurile petrolifere din guvernoratul Ar-Raqqah sunt ocupate de o grupare ISIS, formata din 2.500 de luptatori. În nord-estul Siriei, la granita cu Irakul, cîmpurile petrolifere de la Ash Shaddadyi, sunt ocupate de 2.500 de luptatori ISIS. În sud-est, tot la granita cu Irakul, o alta grupare ISIS, formata din 3.000 de luptatori, ocupa cîmpurile petrolifere de la Abu Kemal din guvernoratul Deir ez Zur. Între cele trei zone controlate de ISIS, se afla orasul Deir ez Zur, sediul unei garnizoane, aparata de brigada 104 Parasutisti, a armatei siriene. Acesta fiind un alt cap de pod al armatei siriene, în vederea declansarii ofensivei generalizate, împotriva ISIS. Screen-Shot-2016-01-17-at-2.31.55
Bombardamentele aviatiei ruse si avansul trupelor de uscat siriene au creat conditiile initierii unei ofensive generalizate în Siria. Totusi, o ofensiva majora a armatei siriene ar putea fi declansata doar la începutul lunii martie. Zona vizata de aceasta ofensiva fiind nord-vestul Siriei. Directiile operative de ofensiva fiind Aleppo- Idlib, Latakia-Idlib si Hama-Idlib. Pentru aceasta, Rusia transporta zilnic catre unitatile armatei siriene, cantitati mari de munitii de toate calibrele, lansatoare de proiectile reactive, obuziere autopropulsate, blindate si alte mijloace de lupta. Rusia avînd tot interesul sa-si testeze la scara mare, noile sale tipuri de arme, în conditiile cîmpului de lupta real din Siria.
De exemplu, pentru cucerirea cotei strategice 754,5 din nordul provinciei Latakia, armata siriana au utilizat, în premiera, sase siteme rusesti pe senile de tip „Platforma-M” si patru sisteme pe roti de tip „Argo”. Acesti sunt roboti dotati cu dispozitive opto-electronice de descoperire a tintelor, sunt înarmati cu mitraliere si lansatoare de rachete, sunt protejati de blindaj si sunt comandati de la distanta. Ei sunt capabili sa actioneze în teren muntos si împadurit, apropiindu-se, la o distanta de 100-120 m de presupusele linii de aparare inamice, de unde declanseaza focul prin surprindere. Misiunea lor este aceea de a atrage asupra lor riposte armamentului de infanterie al inamicului, prin aceasta, rebelii demascîndu-si dispozitivul de aparare. Dispozitivul de aparare al rebelilor este apoi lovit de artileria armatei siriene.
Pîna la sfîrsitul lunii februarie, armata siriana spera sa-i nimiceasca sau captureze pe rebelii islamisti din punga Rastan. Urmînd sa execute numeroase actiuni ofensive, de mica amploare, menite sa asigure izolarea totala a gruparii ISIS, de restul grupurilor rebele din Siria. Totodata, armata siriana va finaliza operatiunea de curatare a zonei de la granita cu Turcia, a rebelilor islamisti din nordul guvernoratului Latakia. Scopul urmarit, fiind acela de a patrunde adînc în nord, de-a lungul granitei cu Turcia, în guvernoratul Idlib. Securizarea granitei cu Turcia, constituind pentru armata siriana, garantia ca rebelii islamisti nu vor mai putea fi aprovizionati cu arme si munitii moderne, în special cu rachete antitanc americane BGM-71 TOW.
[1] «Munitiile ”inteligente” folosite de Rusia în Siria», Valentin Vasilescu, Ziarul de gardã, 02 noiembrie 2015.
[2] «Elicopterul Mi-24 i-a speriat pe rebelii din Siria», Valentin Vasilescu, Ziarul de gardã, 17 octombrie 2015.
[3] “Cum au dovedit rusii contrabanda cu petrol a ISIS catre Turcia”, de Valentin Vasilescu, Reţeaua Voltaire, 3 decembrie 2015.
[4] «Batalie crîncena pentru Aleppo», Valentin Vasilescu, Ziarul de gardã, 28 octombrie 2015.