Cele aproape 9.000 de misiuni de bombardament ale aviatiei ruse au neutralizat retelele de tuneluri si galerii, cu ajutorul carora, grupurile rebele Armata Siriei Libere (FSA ), Frotul Islamic si Frontul Al Nusra au reusit surprinderea armatei siriene. În acest moment, gruparile teroriste sunt atît de slabite, încît nu mai pot declansa o ofensiva care sa schimbe raportul de forte din Siria [1]. Între Brigada Martirilor Yarmouk si aliatii sai ( Armata Siriei Libere -FSA, Frotul Islamic ) sustinuti de SUA si Arabia Saudita, au aparut conflicte, acestia macelarindu-se între ei pentru controlul unei zone situate la sud-vest de orasul Daraa. Odata intrat în vigoare armistitiul din 27 februarie 2015, tot mai multe grupari rebele, altele decît Frotul Islamic si Frontul Al Nusra, au început sa depuna armele sau sa accepte sa lupte în cadrul unitatilor armatei siriene. Ceea ce a permis armatei siriene sa disloce cîteva unitati si mari unitati pe frontul cu Statul Islamic. Situatia ar fi mult mai buna daca armata siriana ar putea retrage de pe cele 15 fronturi din nord-vest si sud-est, majoritatea trupelor pentru a le folosi împotriva Statului Islamic.
Prin eliberarea soselei Aleppo-Ithriyah-Hama-Homs, din primele zile ale lunii martie 2016, armata siriana a reusit sa împiedice cooperarea dintre gruparile teroriste, izolînd teritoriul compact al rebelilor islamisti Al Nusra, Armata Siriei Libere (FSA) si Frotul Islamic (din sudul guvernoratului Aleppo si din întreg guvernoratul Idlib), de teritoriul ocupat de Statul Islamic (din centrul si estul Siriei). Militantii kurzi au creat la rîndul lor o zona tampon, la granita cu Turcia, unde Statul Islamic mai detine controlul doar a unei fîsii de 90 km.
Orasul Palmyra este considerat de generalul locotenent Sergey Rudskoy, seful Operatiilor din Statul Major al armatei ruse, punctul strategic al gruparii Stat Islamic, datorita importantei intersectii de cai de comunicatii în desert. Generalul este de parere ca declinul total al Statului Islamic va începe odata cu eliberarea Palmyrei. Batalia în desert se da pentru controlul cailor de comunicatii si ca urmare a bombardamentelor aeriene, Statul Islamic nu mai dispune de suficiente mijloace auto care sa-i asigure mobilitatea, fiind obligat sa adopte un dispozitiv de aparare, în cele cîteva mari orase din teritoriul controlat. Fapt ce i-ar permite armatei siriene o totala libertate de actiune, purtarea ofensivei, simultan pe mai multe directii si utilizarea desantului aerian pentru încercuirea tuturor focarelor de rezistenta ale Statului Islamic.
Armata siriana a declansat o etapa intermediara bataliei pentru Palmyra, pe 7 martie 2016, înaintînd dinspre Homs, cu Brigazile 67 si 134 Tancuri si Regimentul 64 Artilerie din Divizia 18 Tancuri, întarite cu un batalion de infanterie marina. A urmat eliberarea cîmpurilor petrolifere Shaer, Mahr, Jihar si Jazl, de la vest, nord si sud de Palmyra. Reusind astfel sa învaluie flancul avanpostul gruparii Statului Islamic, situat la 20-25 km vest de Palmira, compus din 1.500 de luptatori ( zona 1 ). Gruparea tactica compusa din unitati ale Diviziei 18 Tancuri, formata din 7.000- de militari, s-a infiltrat astfel între Palmyra si acest avanpost, taind caile de retragere spre nord ( Raqqa ) si est ( Palmyra -Deir ez Zor ) a celor 1.500 de rebeli, încercuiindu-i. Divizia 18 care a fost tinuta în rezerva strategica a armatei siriene, are efective complete si a fost înzestrata cu armament modern, beneficiind de un program de instruire organizat de consilierii militari rusi [2].
Ulterior, pe 18 martie 2016 a ajuns în apropiere de Palmyra batalionul Tigrii din Fortele pentru operatiuni speciale ale armatei siriene, caruia i s-au alaturat comandourile Soimilor Desertului, o militie compusa din vechi ofiteri si subofiteri sirieni adusi din rezerva, pregatiti de iranieni si Spetsnaz, echipati si înarmati pentru a lupta în conditii de desert. Grupul tactic al Tigrilor si Soimilor Desertului este constituit din 2.000 de militari, înzestrati cu transportoare blindate, dotate cu rachete antitanc rusesti, dirijate pe fascicol laser si cu camionete usor blindate, înarmate cu mitraliere grele KPV cal. 14,5mm, cu tunuri cu doua tevi GS-23, cal. 23 mm. Acest grup ataca Palmyra din sud.
În ofensiva din Palmyra, dinspre nord-est, actioneaza din 24 martie 2016 si un dispozitiv comandat de instructorii militari Quds ( fortele speciale iraniene ), compus din 1.800 de luptatori din Fortele de Aparare Nationala ale Siriei, un batalion al Hezbollahului libanez si batalioane paramilitare irakiene Harakat Al Nujaba, Liwa Imam Ali, Kata’eb Hezbollah. Cele trei mari grupari tactice siriene au încercuit orasul Palmyra, neutralizînd mai întîi toate punctele de sprijin ale Statului Islamic de pe înaltimile dominante din jurul Palmyrei, care constituiau al doilea cerc de aparare al rebelilor. Întrerupînd astfel orice cale de retragere din oras.
Pe 25 martie 2016, armata siriana a reusit sa strapunga si al treilea cerc de aparare, de la periferia Palmyrei, intrînd în cartierul Badiyah, din sud-estul orasului pentru a-l elibera strada cu strada. (zona 2).
Dispozitivul de lupta al Statului Islamic din zona Palmyra, constituit din 8.000 de luptatori a suferit pîna în prezent pierderi de circa 3.000-4.000 de morti si raniti, fiind în curs de repliere catre aeroportul Palmyra, de la periferia estica a orasului.
Punctele de sprijin sapate în stînca, ale Statului Islamic, situate pe înaltimile dominante care controleaza accesul în orasul Palmyra au fost lovite de avioane Su-22, L-39 Albatros, MiG-23 si de elicoptere de atac SA-342 Gazelle, de la bazele aeriene siriene Shayrat ( 20 km sud-est Homs ) si Tiyas ( 40 km vest de Palmyra ), la care s-au alaturat avioane Su-25 si elicopterele de atac Mi-24V rusesti.
Numai între 20 si 23 martie 2016, aviatia rusa a executat 41 de misiuni, lovind 146 de tinte ale Statului Islamic din Palmyra. Fiind vorba de scoaterea din lupta a 6 centre de comanda, 5 tancuri, 6 piese de artilerie, doua depozite de munitii, 15 camionete înarmate si uciderea a 320 de teroristi. Împortant de subliniat faptul ca la operatia din Palmyra, nu participa nicunul din cele 180 de avioane ale coalitiei anti-Stat Islamic condusa de SUA.
Care ar fi consecintele eliberarii Palmyrei ?
1. Din sudul Siriei pîna la Palmyra, exista o singura sosea, în plin desert, cu lungimea de 150 km, aflata acum sub controlul Statului Islamic ( zona 3 ). Odata cu eliberarea Palmyrei, o grupare a Statului Islamic compusa din 3.000 de luptatori, aflata într-o zona cuprinsa între sudul Palmyrei si granita cu Iordania, la est si nord-est de orasul As Suwayda, ar ramîne izolata de capitala Statului Islamic, Raqqa.
2. Orasul Deir ez Zor este aparat de Brigada 104 Parasutisti, Brigada137Artilerie, ale armatei siriene si luptatori din Fortele de Aparare Nationala , cu un efectiv de 4.000 de militari. Gruparea tactica de la Deir ez Zor actioneaza izolat de armata siriana, la 90 km de de Palmyra.
Sprijinul cu foc din aer al acestei grupari tactice este asigurat de baza aeriana Al-Nasiriyah, dotata cu bombardiere Su-24M3. Eliberarea Palmyrei ar permite armatei siriene sa controleze autostrada M20, dintre Palmyra si Deir ez Zor, cu o lungime de 90 km, singura cale de comunicatii aflata în plin desert, fortînd luptatorii Statului Islamic sa se retraga spre nord ( zona 4 ).În ultimele zile, gruparea tactica a armatei siriene din Deir ez Zor a fost atacata puternic din directia sud de luptatorii Statului Islamic si pentru a respinge actiunile ofensive, armata siriana a trimis întariri de circa 1.000 de militari si munitii, pe calea aerului.
Dupa ce arespins atacurile Statului Islamic, Brigada 104 Parasutisti a mai reusit sa sparga si blocada instituita de luptatorii islamisti, avansînd spre sud-est pe autostrada M4 (care leaga Aleppo de Al Bukamal, de la granita cu Irakul) pe tronsonul Deir ez Zor – Al Mayadeen. Controlul total al acestui tronson de autostrada ar împiedica transferul de luptatori ai Statului Islamic din Irak catre Siria. Trupele siriene din Palmyra pot face jonctiunea cu cele din Deir ez Zor, îndreptîndu-se spre nord-est catre Hasakah, pentru ca împreuna cu militantii kurzi, sa securizeze total granita cu Irakul (zona 5).
3. Ocuparea Palmyrei si jonctiunea cu gruparea tactica a armatei siriene din Deir ez Zor ar mai permite si atacarea orasului Raqqa, capitala Statului Islamic, de catre armata siriana, din trei directii : vest, sud si est (zona 6). Si neutrlizarea totala a gruparii teroriste din Siria, în termen de cinci-sase luni.
[1] «Le piège tendu par Poutine en retirant le contingent russe de Syrie», Valentin Vasilescu, Traduction Avic, Réseau international, 18 mars 2016.
[2] « Le retour de l’Armée arabe syrienne », par Valentin Vasilescu, Traduction Avic, Réseau Voltaire, 4 mars 2016.