Batı basını Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Savunma Bakanı Florence Parly’nin 25 ve 26 Ağustos tarihleri arasında Irak’a yaptıkları ziyaretle ilgili hiçbir ayrıntılı açıklamada bulunmadı.
Medyalar Fransa’nın IŞİD’e karşı kararlı olduğu ve Irak’ın yeniden inşasını desteklediği yönündeki resmi söylemi yinelemekle yetindiler.
Oysa Fransız heyeti Bağdat’ta herhangi bir bağışta bulunmasa da, 430 milyon Euro tutarında bir borç taahhüdünde bulundu.
Özellikle de Paris’te sürdürdüğü belirsizlikten çıkarak Suriye’ye müdahale etmekten ve Müslüman Kardeşler’in lehine Cumhuriyeti devirmekten vazgeçtiğini yineledi. Devlet Başkanı Esad’ın arzu ederse « geçiş sürecine » katılabileceğini ve hatta Başkanlığa aday olabileceğini açıkladı. Şam’daki Fransız Büyükelçiliğinin yeniden açılması için gönderilen aracıları başından savan Beşar Esad karşısında bir jest yapmak niyetindeydi. Suriye, cihatçılara verilen desteğin tamamen kesilmesini ön koşul olarak koymuştu. Dolayısıyla bu destek devam ettiği sürece Jean-Yves Le Drian ve Florence Parly’nin açıklamalarının herhangi bir etki yaratması çok zayıf bir olasılıktır.
Fransız heyeti Erbil’de bağımsızlık referandumunun hazırlıkları için yoğun çalışmalar yürüten Başkan Barzani ile görüştü. Toplantı sonunda yayınlanan ortak bildiride Fransa’nın referandumla ilgili görüşlerini daha önce açıkladığına yer veriliyor, ama bunun ne olduğuna ilişkin ayrıntı vermekten özenle kaçınılıyor. Fransız basını Eylül ayı sonunda yapılacak ve ABD ve Türkiye’nin kınadığı bu referandumdan habersizmiş gibi görünüyor. Kürt basınına gelince, kendisinden Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 8 Eylül 2016’daki açıklamalarını internetten kaldırması ricasında bulunuldu. Hollande o dönem kamuoyu önünde Irak Kürdistanı bölgesinin ve IŞİD’le anlaşarak ilhak ettiği toprakların ve Rojava’nın, yani Paris, Erbil ve Ankara’nın bir Kürdistan kurmak ve buraya Türkiye’deki Kürtleri sürmek istediği Suriye Arap topraklarının bağımsızlığı lehinde tavır almıştır.
Jean-Yves Le Drian, Emmanuel Macron’un Dışişleri Bakanı olmadan önce Hollande Hükümetinde Savunma Bakanlığı görevini üstlendi. Başkan Barzani’nin bugün bir bağımsız devlet projesinin Alain Juppé ve François Hollande’ın devasa projesiyle sadece çok uzaktan bir ilgisi vardır. Öte yandan her iki devlet de uluslararası alanda tanınmayacaktır (İsrail hariç).
Bir Kürt devleti konusunda defalarca fikir değiştiren Paris ne istediğini bilmiyormuş gibi görünüyor. Dolayısıyla da Fransa’da ya da Ortadoğu’da dile getirildiğinde değişen iki farklı söylemde bulunmaktadır.
Bizimle iletişimde kalınız
Bizi sosyal ağlardan takip ediniz
Subscribe to weekly newsletter