25 Ağustos 2017’de Rohingya Kurtuluş Örgütü, Birmanya kıyısında Rakhine Eyaletindeki polis noktalarına ve garnizonlara karşı eşzamanlı olarak düzenlediği 25 saldırıda 71 kişinin ölümüne neden oldu.

Bu operasyon 2016’da Cemaat el-Mücahidin’den « Bengal’i cihadı Bağdat’a » sloganıyla ayrılan bir Bengalli grupla eylem birliğiyle gerçekleştirildi. Bu grup Halife Ebubekir el-Bağdadi’ye bağlılık gösterdi ve aynı koalisyon içerisinde El Cihad, El Umma, Hindistan İslamcı Öğrenciler Hareketi (SIMI), Laşkar-e Toyba (LeT) üyesi Hintli mücahitleri ve Harkat-ül Cihad-el İslami (HuJI) üyesi Pakistanlı mücahitleri bir araya topladı. Bu yapı Kuveyt’e ait Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) vakfı tarafından finanse edildi.

2016 yılında bu federasyon Suudi Arabistan, Pakistan, Türkiye ve NATO tarafından silahlandırıldı.

Rohingyas’lar, İngilizler tarafından Birmanya’yı keşfetmek için gönderilen çeşitli etnik gruplardan Bengalli işçilerin torunlarıdır. Dolayısıyla etnik değil ama sosyolojik bir azınlığı oluşturmaktadırlar.

Rohingyas’lar bağımsızlığı sırasında Birman halkı tarafından yutuldu ama Müslüman dininden olduğu için hiçbir zaman Rakhine’nin Budist halkıyla gerçekten bütünleşmediler. Sonuç olarak vatandaşlıktan atıldılar.

Birmanya’ya ait Kyokphyu limanını Çin’in Kunming kenti limanına bağlayan doğalgaz boru hattının inşasından beri, CIA Myanmar’a karşı Rohingyas’lara destek verdi.

25b Ağustos’taki saldırılardan sonra, Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi, Rohingya Kurtuluş Örgütü’ne karşı bir baskı operasyonu yürüttü. Bir tarafa göre, ordu Rohingyas köylerine karşı zulüm uygulamış, diğer tarafa göre ise aksine köyleri ateşe verenlerin ajan provokatörlerdir. Halen 125 000’e yakın kişi Myanmar’dan kaçmış ve Bangladeş’ten sığınma talebinde bulunmuş durumda. Sığınmacıların arasında cihatçıların varlığından kaygılanan Dakka sınırlarını kapadı.

6 Eylül 2017’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi Naypyitaw Başkanlık Sarayı’nda kabul eden Myanmar Devlet Danışmanı Aung San Suu Kyi uluslararası terörizmi kınadı. Her iki taraf yayınladığı ortak bildiride « Rakhine Eyaletindeki aşırılıkçıların şiddet eylemlerini ve özellikle de güvenlik güçlerine karşı şiddet kullanımını ve bunun sivillerin yaşamına olan etkilerini » kınadılar.

Batı ve Körfez ülkelerinin propagandası Rakhine olaylarını Budistlerin Müslüman azınlığına yönelik saldırısı olarak sunmaktadır.

Çeviri
Osman Soysal