În vederea îmbunătățirii siguranței militarilor ruși dislocați în Siria, luni noaptea au aterizat la baza aeriană rusească din Latakia, două avioane de transport greu IL-76 MD, încărcate, se pare, cu echipamente de bruiaj ( ECM ). Marți noaptea, alte 6 avioane IL-76 MD, escortate de 8 avioane de vînătoare Su-30 SM și Su-35 S au aterizat în Siria. Al Masdar News a prezentat primele fotografii postate de Uralinform.ru, pe timpul descărcării avioanelor rusești.
Echipamentul debarcat pare de tip 1RL257 Krasukha-4 care împreună cu autospecialele de bruiaj R-330ZH Zhitel, vor proteja Siria împotriva sistemelor inamice de război radio electronic ( EW - Electronic warfare ). EW include sprijinul și atacul radioelectronic, precum și culegerea de informații din întreg spectrul radioelectronic (RWR/ESM/ELINT), etc.
Aceste echipamente de bruiaj vor intra în dotarea armatei siriene, alături de cele de gestionare a spațiului aerian și de sistemele de rachete S-300. Antenele, emițătoarele, serverele centrului de analiză și de acțiune care compun complexul Krasukha-4 sunt destinate, în principal, bruiajului radarelor de la sol, de pe aeronvele AWACS ( Airborne Warning and Control Systems ), de pe avioanele de recunoaștere cu echipaj (Gulfstream G550-israeliene, Sentinel R1-britanice, RC-135, P-8A Poseidon, E-8 Joint-Joint Surveillance Target Attack Radar System-americane, etc ), avioanelor de cercetare fără pilot ( RQ-170 Sentinel, RQ-4 Global Hawk, MQ-1 Predator-americane, Heron, Eitan, Hermes 900-israeliene dotate cu echipamente SAR-Synthetic Aperture Radar).
Pe lîngă acestea, Krasukha-4 bruiază sateliții de cercetare americani de tip Lacrosse sau Onyx, plasați pe orbită joasă, creînd o perdea impenetrabilă. Radarele avioanelor de atac ca și stațiile lor de radio sau liniile de date sunt și ele bruiate. Rachetelor lansate de aceste avioane, le sunt bruiate la rîndul lor echipamentele de ghidare radar. Distanța efectivă a bruiajului ( ECR - Electronic Combat Range ) este de maxim 150 - 300 km.
Autospeciala de bruiaj R-330ZH Zhitel este destinată bruiajului rețelelor de comunicații și în special celor de telefonie mobilă de tip GSM 1900 și prin sateliții de tip Inmarsat și Iridium. Sistemul lucrează în banda de frecvență 100 - 2,000 MHz. Echipamentul de ascultare înregistrează, calculează coordonatele geografice ale abonaților rețelei și analizează parametrii semnalului ( SIGINT ). Semnal pe care emițătorul stației îl bruiază selectiv (ECM- electronic countermeasures).
R-330ZH Zhitel urmărește și dialogul ( emisie-recepție ) dintre sateliții din rețeaua de navigație NAVSTAR (GPS) și mijlocecele de atac ( avioane, elicoptere, rachete de croazieră, bombe ghidate, etc ). Bruind recepționarea emisiei GPS de către mijlocul de atac inamic. Întrucît raza de acțiune este de 20-30 km, pentru acoperirea unui grup de obiective de suprafață mare, se folosesc companii de bruiaj cu mai multe stații R-330ZH Zhitel care lucrează în rețea.
Armata rusă susține că un singur echipament Krasukha-4 sau R-330ZH Zhitel crează un ”scut de invizibilitate”, după cum urmează. Împotriva radarelor aviației de cercetare acoperă o zonă de 11-19 km, împotriva sistemelor de detecție și de dirijare a focului de la bordul avioanelor de atac și rachetelor de croazieră, acoperă o zonă de 16-41 km, împotriva cercetării din satelit acoperă o zonă de 15-25 km.
Americanii, britanicii, francezii și israelienii au rachete de croazieră care pot ocoli coasta mediteraneeană a Siriei și pătrunde în adîncimea teritoriului sirian dinspre Iordania , Israel, Irak sau Turcia. De aceea, dacă vor o apărare impenetrabilă, rușii ar trebui să furnizeze cîteva zeci de astfel de sisteme ( 4-5 batalioane de bruiaj ), armatei siriene.