New Delhi, Washington’u Balakot olayı sırasında, satış sözleşmesinde öngörüldüğü gibi terörle mücadelede değil ama kendisine karşı kullanıldığını öne sürerek, MiG-21 uçağını imha eden Pakistan’a ait F-16 uçaklarını bloke etmemekle suçladı. Valentin Vasilescu, bu tartışmanın Hint ordusunun uçaklarını yenilemeye hazırlandığı bir dönemde gündeme geldiğine dikkat çekiyor. Hindistan, MiG uçakları yerine, ABD’ye ait F-16 ve İsveç’e ait Gripen uçakları satın almak konusunda kararsız görünmektedir. ABD’nin Pakistanlıları kuşatmayı denediği konuma düşmesi olasıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’nin, ihraç ettiği silahlar üzerinde konumlarını uydu aracılığıyla belirlemesine imkan tanıyan mikroçipler yerleştirdiğini biliyoruz. Ve eğer ABD isterse, bu silahların atış yapmasını uzaktan engelleyebilmektedir. Bu mikroçipler mühürlenmiş kapsüller içerisine yerleştirilmişlerdir ve karadaki mekanikçilerin bunlara müdahalede bulunması yasaktır.
Bu durum, ABD uçaklarına karşı harekete geçmeleri halinde ihraç edilen F-16 savaş uçakları ve Patriot hava savunma sistemleri için de geçerlidir. Bu önlem başlangıçta, özellikle Pentagon’un bir numaralı müttefiki İsrail’e komşu Arap devletleri olmak üzere Müslüman devletler için uygulanmıştır.
Afganistan’da Sovyetlerle savaşan Talibanların eğitimi ve silahlanması kapsamında ABD’nin müttefiki olan Pakistan, aralarında 85 adet F-16 savaş uçağının da yer aldığı, yılda 35 milyar dolarlık bir askeri yardım almıştır.
Bu açıdan bakıldığında, Hindistan ve Pakistan uçaklarını karşı karşıya getiren hava olayı özel bir öneme sahiptir. ABD, Pakistan’ın F-16’ları kullandığından ve bunlardan birinin vurulduğundan haberdar olmadığını iddia ediyor.
Hindistan, ülkede montajı gerçekleştirilen Su-30 uçakları da dahil olmak üzere, en büyük Rus silahı ithalatçısıdır. Elinde bulunan 115 adet MiG-21’in yerini alacak olan uçak tipinin belirlenmesi sürecini yürütmektedir. Pazarın piyasa değeri 18 milyar ABD dolarıdır.
Eğer Hindistan F-16’ları tercih ederse, bu parayı ABD’ye ödeyecektir. Hindistan, ABD müttefiki olan Pakistan’a yönelik olası bir bombardıman görevinde, F-16’larının hiçbir şeyi tespit edemediği ya da füzeler fırlatamadığı sürpriziyle karşılaşabilir. Bu durumda, önleme göreviyle gönderilen Hindistan’a ait tüm F-16’lar düşürülecektir.
Sözleşme için rekabet halinde olan bir başka uçak da JAS-39 Gripen’dir. Oysa bu İsveç uçağı, BAe Systems tarafından tasarlanan ve İtalya’da üretilen AESA radarıyla donatılmıştır. BAe, NATO’nun siber güvenliğinden sorumludur ve Pentagon’un silah tedarikçileri arasında 6ncı sırada yer almaktadır. Gripen’in motoru F414F, ABD’nin General Electric firması tarafından üretilmektedir. Dolayısıyla da eğer Hindistan bu uçakları satın alırsa ABD, F-16 uçaklarını olduğu gibi, Gripen’leri de kolayca bloke edebilecektir.
Bizimle iletişimde kalınız
Bizi sosyal ağlardan takip ediniz
Subscribe to weekly newsletter