Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρατζάι και ο πρόεδρος του ιταλικού Συμβουλίου των Υπουργών Μάριο Μόντι (7 Νοεμβρίου 2012).

Στις 4 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μόντι γιόρτασε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με μια επίσκεψη «έκπληξη» στο Αφγανιστάν. Στους Ιταλούς στρατιωτικούς του Χεράτ, είπε «Δεν είστε η έκφραση ενός έθνους σε πόλεμο: είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία σε αυτή τη χώρα».
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Καρζάι, επιβεβαιώνοντας του ότι η Ιταλία, όπως και οι άλλες χώρες, «θα μετατρέψουν την υποστήριξή τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αφήνουν τη χώρα μόνη της».

Αυτό εγγυάται η συμφωνία εταιρικής σχέσης που υπεγράφη στη Ρώμη στις 26 Ιανουαρίου από τον Μόντι και τον Καρζάι. Για την υλοποίηση «υποδομών ζωτικής σημασίας» στην επαρχία Χεράτ, η Ιταλία παρέχει στην αφγανική κυβέρνηση δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ (ενώ η Λ’ Άκουιλα και άλλες πληγείσες περιοχές δεν έχουν χρήματα για την ανοικοδόμηση τους). Προβλέπονται, επίσης, ιταλικές επενδύσεις στον τομέα εξόρυξης του Αφγανιστάν (ενώ κλείνουν τα ορυχεία στη Σαρδηνία) και για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν (ενώ οι ιταλικές πτωχεύουν).

Πέρα από τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία, υπάρχουν αυτές της Ιταλίας ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Αφού ξόδεψαν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν 650 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ ανάγκασαν τους συμμάχους τους να συμβάλλουν στο σχηματισμό των «αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας», που έχει ήδη κοστίσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια, και στο "ταμείο της ανοικοδόμησης", το οποίο έχει ήδη κοστίσει περίπου 20 δισ. δολάρια.
Πού πηγαίνει αυτό το ποτάμι χρημάτων;

Σε μεγάλο βαθμό στις τσέπες της μεγάλης οικογένειας του Χαμίντ Καρζάι, του συνεταίρου που έγινε δεκτός στο Quirinal (έδρα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, σ.μ.), με όλες τις τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο Napolitano.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, εν μέρει ήδη γνωστές, αποκαλύφθηκαν από την έρευνα των New York Times, .

Τα αδέλφια του Πρόεδρου και άλλοι συγγενείς, πολλοί από τους οποίους έχουν την αμερικανική υπηκοότητα, πλούτισαν με τα δισεκατομμύρια του ΝΑΤΟ (επίσης από τις τσέπες μας), με ύπουλες επιχειρήσεις με ξένες εταιρείες, με εικονικές κρατικές διακηρύξεις προσφορών, και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Για να τις αρπάξουν, γίνεται αδελφοκτόνη μάχη στην «αδελφότητα».

Ενώ ο Qayum Καρζάι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του αδελφού του Χαμίντ ως πρόεδρο, ένας άλλος αδελφός, ο Ahmed Wali Karzai, το αφεντικό του νότιου Αφγανιστάν, δολοφονήθηκε. Χάρη στη διαφθορά και τη διακίνηση ναρκωτικών, είχε συσσωρεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που μεταφέρθηκαν στο Ντουμπάι.

Ο Πρόεδρος Καρζάι διόρισε στη θέση του έναν άλλο αδελφό, τον Shah Wali Καρζάι, διευθυντή της εταιρεία AFCO, που ανήκει σε άλλο αδελφό Καρζάι, τον Μαχμούντ, εταιρία η οποία εμπλουτίστηκε από την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων: μετά την αρπαγή περίπου 40 τετ. χλμ. δημόσιας γης, κτίζει σήμερα στην Κανταχάρ χιλιάδες σπίτια για τους εύπορους Αφγανούς. Ο Μαχμούντ είναι επίσης επιδέξιος τραπεζίτης: το 2010 κατάφερε να υπεξαιρέσει 900 εκατομμύρια δολάρια από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μεταφέροντας τα σε ένα προσωπικό λογαριασμό στο Ντουμπάι.

Μόλις ανέβηκε στην εξουσία, ο Shah Wali χώρισε από τον αδελφό του, τον Μαχμούντ (κατά του οποίου είχε εκκολαφθεί μια συνομοσία για να τον δολοφονήσουν): δημιούργησε υπόγεια τη δική του εταιρεία, στην οποία μετέφερε κρυφά 55 εκατομμύρια δολάρια από τη τράπεζα για την οικοδόμηση ακινήτων.

Με αυτό τον τελευταίο αντισυμβαλλόμενο επικύρωσε η κυβέρνηση Μόντι τη συμφωνία εταιρικής σχέσης, η οποία εγκρίθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου από τη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία (396 έναντι 8) και στις 30 Οκτωβρίου ομόφωνα από τη Γερουσία. Με βάση την επίθυμη δήλωση ότι τα δύο μέρη έχουν «κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους».

Σε αυτή τη παλιά οικογενειακή φωτογραφία των επτά αδελφών και του πατέρα τους, βλέπουμε από αριστερά προς τα δεξιά ξεκινώντας από την πάνω σειρά: ο Shah Wali Καρζάι (εργολάβος δημοσίων έργων και κύριος κτηματομεσίτης στην Κανταχάρ), ο Ahmed Wali Καρζάι (πολιτικός ηγέτης του Νότου της χώρας, νονός των ναρκωτικών, δολοφονήθηκε), ο Χαμίντ Καρζάι (πράκτορας της CIA, πρώην σύμβουλος της UNOCAL, σημερινός πρόεδρος του Αφγανιστάν), ο Abdul Wali Καρζάι (Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook), ο Abdul Ahmad Καρζάι (Προϊστάμενος της Αφγανικής Εταιρίας Επενδύσεων), ο Qayum Καρζάι (πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου και πιθανότατα επόμενος πρόεδρος, ιδιοκτήτης εστιατόριων στη Βαλτιμόρη), ο Abdul Ahad Καρζάι (ο πατέρας, που πέθανε) και ο Μαχμούντ Καρζάι (ένας από τους μεγαλυτέρους επιχειρηματίες στην Καμπούλ).
Πηγή
Il Manifesto (Italie) ">Il Manifesto (Italie)