Χωρίς διακοπές αλλά με βαρύ πρόγραμμα εργασιών το φετινό καλοκαίρι για το ΝΑΤΟ. Ετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής ,στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στο Νιούπορτ της Ουαλίας ,που θα καθορίσει τις γραμμές της «στρατηγικής προσαρμογής» σε αντι- ρωσική κατεύθυνση. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη, Φίλιπ Μπρίντλοβ , «αυτό θα κοστίσει χρήμα, χρόνο και προσπάθεια». Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει.
Στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ εντείνει την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου, η οποία χρηματοδοτείται από την Ουάσιγκτον με 33 εκατομμύρια δολάρια, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία επαναλειτουργίας τρία στρατιωτικά αεροδρόμια στη νότια περιοχή, που χρησιμοποιούνται από μαχητικά-βομβαρδιστικά της Συμμαχίας.
Στην Πολωνία μόλις πραγματοποιήθηκε άσκηση αλεξιπτωτιστών με τη συμμετοχή αμερικανών , πολωνών και ουκρανών στρατιωτών , που έπεσαν από τα C-130J που βρίσκονται στη γερμανική βάση του Ράμσταϊν.
Στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία βρίσκονται εν εξελίξει διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, με αεροπλάνα ραντάρ AWACS, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.
Στη Γεωργία, όπου συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επιτάχυνση της εισόδου της χώρας στη Συμμαχία, τα στρατεύματα που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν επανεκπαιδεύονται από αμερικανούς εκπαιδευτές για να δράσουν στον Καύκασο.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη με τις ημερομηνίες των υποψηφίων προς ένταξη χωρών
Στο Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν και την Αρμενία εκπαιδεύονται επιλεγμένες δυνάμεις για να επιχειρήσουν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, του οποίου η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης φιλοξενεί ήδη αξιωματικούς αυτών των χωρών.
Στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ τροποποιεί την μορφή του πολέμου μετατρέποντάς τον σε μια σειρά «μυστικών επιχειρήσεων». Ο «Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου », αφού εξαπλώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη (μέχρι και στο εσωτερικό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) και την Κεντρική Ασία, τώρα στέφει το στόχαστρό του σε άλλες περιοχές.
Στη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ, χωρίς να εμφανίζεται, καθοδηγεί μέσω της διείσδυσης ειδικών δυνάμεων μια συγκεκαλυμμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας ενώ ετοιμάζεται και για άλλες επιχειρήσεις, όπως καταδεικνύει η μετακίνηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων (Landcom) στη Σμύρνη.
Στην Αφρική, το ΝΑΤΟ, αφού πρώτα ισοπέδωσε με τον πόλεμο την Λιβύη ( 2011), υπέγραψε , τον περασμένο Μάιο, συμφωνία στην Αντίς Αμπέμπα, με την οποία ενισχύει την στρατιωτική βοήθεια στην Αφρικανική Ένωση, κυρίως για την εκπαίδευση και κατάρτιση, των ταξιαρχιών της Αφρικανικής Εφεδρικής Δύναμης (ASF), στην οποία παραχωρεί , επίσης, τον « σχεδιασμό και τις μεταφορές του αεροναυτικού τομέα » .Έτσι έχει αποφασιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν. Ένα άλλο από τα όργανά του είναι η «αντι-πειρατική » επιχείρηση Ocean Shield στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Άντεν , θέσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Στην άσκηση που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διοίκηση των Ένοπλων Αμερικανικών Δυνάμεων της Αφρικής , συμμετέχουν ιταλικά πολεμικά πλοία, και μεταξύ άλλων μια αποστολή για την σύναψη σχέσεων με τις ένοπλες δυνάμεις των παράκτιων χωρών: για το σκοπό αυτό το αντιτορπιλικό Mimbelli σταμάτησε στο Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία, από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου.
Στη Λατινική Αμερική, το 2013 , το ΝΑΤΟ συνήψε μια «Συμφωνία ασφαλείας» με την Κολομβία, η οποία είχε ήδη εμπλακεί σε στρατιωτικά προγράμματα της Συμμαχίας και ως εκ τούτου μπορούσε να γίνει γρήγορα εταίρος. Στο πλαίσιο αυτό, η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ διεξάγει τώρα στην Κολομβία ασκήσεις των ειδικών -νότιων και βόρειων – αμερικανικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή 700 καταδρομέων.
Στον Ειρηνικό βρίσκεται σε εξέλιξη το RIMPAC 2014, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή στρατιωτική άσκηση στον κόσμο, που στρέφεται εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας: συμμετέχουν 25.000 στρατιώτες από 22 χώρες ,υπό αμερικανική διοίκηση, με 55 πλοία και 200 πολεμικά αεροσκάφη. Το NATO είναι παρόν με τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, ενώ η Ιταλία, η Γερμανία και η Δανία παρευρίσκονται ως παρατηρητές.
Ο «Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου » επεκτάθηκε μέχρι τον Ειρηνικό.