De la declanșarea războiului civil din Siria, guvernul SUA a atribuit Bulgariei o parte a contractului cu arme de tip sovietic, în valoare de 500 milioane USD. Fiind vorba printre altele și de 18.800 de lansatoare de grenade antitanc portabile și de 700 de sisteme de rachete antitanc Konkurs.
Armele ar fi fost fost livrate, de către SOCOM ( comandamentul pentru Operațiuni Speciale al Pentagonului ), rebelilor sirieni.Tranzacția s-a făcut printr-o firmă paravan din Delaware ( Purple Shovel ), aparținînd lui Benjamin Worrell, din 1993 ofițer la grupul 902 contra-insurgență de la Fort Meade, al US Army. Surprinzător dar majoritatea acestor arme au ajuns în posesia ISIS [1]. Într-un material anterior au fost prezentate indicii potrivit cărora, la solicitarea seretarului de Stat, Hillary Clinton, Croația ar fi livrat rebelilor sirieni, armament antitanc, cu ajutorul Iordaniei [2]. Și aceste arme sunt acum, în mare parte, în dotarea ISIS.
O investigație jurnalistică apărută în Balkan Investigative Reporting Network-BIRN [3], realizată de Maria Petkova dovedește că Bulgaria furnizează arme teroriștilor din Siria și pe altă filieră decît cea americană. Arme antitanc care ca și BGM-71 TOW americane, ajung în posesia ISIS. Deși Bulgaria ( stat membru NATO care face parte din coaliția anti-ISIS condusă de SUA ), a declarat că participă doar cu ajutoare umanitare la operațiunile din Siria.
Începînd din octombrie 2014, pe aeroportul internațional din Sofia au început să aterizeze avioane cargo de tip Boeing 747 Jumbo Jet, aparținînd companiei aeriene Saudi Arabian Cargo. Ineditul consta în faptul că după căderea Cortinei de Fier, niciun avion cargo nu mai aterizase la Sofia. Au fost documentate două zboruri Saudi Arabian Cargo la sfîrșitul lunii octombrie 2014, unul în noiembrie 2014, alte patru în decembrie 2014 și cîte unul în martie și mai 2015. Conform planului de zbor, aeronavele Saudi Arabian Cargo decolau goale de pe aeroportul Jeddah, aterizau la Sofia, unde încărcau marfă sub supravegrerea unui dispozitiv al armatei bulgare și decolau cu destinația Tabuk, aeroport saudit, situat la 100 km de granița cu Iordania.
Interesant este că autorizațiile de survol și aterizare pentru aceste avioane, au fost emise de ministerul Apărării, spre deosebire de avioanele cargo obișnuite care primesc această autorizație de la Autoritatea Aeriană Civilă. Conform Anexei 18 a Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, de la Chicago, a Anexei III la Regulamentul Consiliului European CEE nr. 3.922 și a Manualului Organizației Aviației Civile Internaționale - Doc 9284 (Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air ), acest tip de autorizare, dată unor avioane străine, înmatriculate ca avioane civile, indică faptul că ele transportă bunuri periculoase. Aceste zboruri sunt clasificate drept zboruri speciale și li se acordă aceleași priorități ca și aeronavelor prezidențiale. De aceea, pe platforma aeroportului din Sofia au fost remarcate ca fiind încărcate lăzi de tip militar, folosite la transportul armelor și munițiilor. Fiecare avion a încărcat în jur de 80 de tone de marfă.
Ulterior, pe aeroportul din Sofia au început să sosească, în același regim special, avioane cargo de tip Airbus A330F și Boeing 777F, aparținînd companieie Etihad Cargo, din Emiratele Arabe Unite, decolate de la Abu Dhabi . Din luna iunie 2015 pînă la jumătatea lunii august 2015, avioanele acestei companii au încărcat marfă specială de la Sofia de cinci ori. Pe 19 octombrie, un avion Airbus 330F al Etihad Cargo a aterizat pe aeroportul bulgar Burgas și după ce a încărcat marfă specială a decolat spre baza aeriană Al Dhafra, aeroportul de destinație al tuturor zborurilor Etihad Cargo. De pe această bază aeriană operează avioanele franceze Rafale și cele americane ( incluzînd și cinci F-22 ) care bombardează obiectivele ISIS din Siria și Irak.
Raportul anual asupra exportului industriei militare din Bulgaria, publicat in august 2015, indică în prima parte a anului, livrarea de arme în valoare de 85 milioane euro către Arabia Saudită. Din august pînă la sfîrșitul lui 2015, au mai fost livrate arme Arabiei Saudite, în valoare de 29 de milioane de euro. Guvernul bulgar a recunoscut că a eliberat în 2014-2015, autorizații pentru vînzarea de arme, avînd ca utilizator final Emiratele Arabe Unite, pe lîngă cele de Arabia Saudită. Bulgaria ar fi vîndut arme în Emiratele Arabe Unite, în 2014-2015, în valoare de 30 milioane de euro.
Un raport al ONU detaliază lista mărfii transportate din Bulgaria către Arabia Saudită, de un Boeing 747 Jumbo Jet, aparținînd companiei aeriene Saudi Arabian Cargo. A fost vorba de 827 de mitraliere, cu sisteme de montare pe camionete Toyota și 120 de sisteme antitanc SPG-9 [4]. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au în dotare arme moderne, de producție occidentală, fiind exclus să cumpere arme bulgărești, de tip sovietic pentru propriile armate. Un ofițer de informații cu rang înalt în armata bulgară ar fi recunoscut pentru BIRN că a fost vorba de arme destinate, în principal opoziției siriene și că e posibil ca o parte din ele să fi ajuns în Yemen. Ca și armele croate și aceste arme bulgărești au fost descoperite, recent, în arsenalul luptătorilor ISIS.
[1] “Report: Islamic State may have taken anti-tank weapons from Syrian rebels”, Thomas Gibbons-Neff, The Washington Post, September 7, 2014
[2] «Pourquoi a-t-on admis la Croatie dans l’Union européenne ?», Valentin Vasilescu, Réseau International, 12 juillet 2013.
[3] “War Gains: Bulgarian Arms Add Fuel to Middle East Conflicts”, Maria Petkova, Balkan Investigative Reporting Network, December 21, 2015.
[4] «Le mystère des milliers de camionnettes Toyota de l’EI», Valentin Vasilescu, Réseau International, 9 octobre 2015.