Δεχόμενος στις 21 Νοεμβρίου 2016 τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε για δεύτερη φορά την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συνθήκη της Λωζάννης που καθορίζει τα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα.
Το 1923, οι νικητές του Α ’Παγκοσμίου Πολέμου είχαν δεχθεί να επαναδιαπραγματευθεί η Συνθήκη των Σεβρών (1920), η οποία προέβλεπε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αντιμέτωπη με την εξέγερση του Μουσταφά Κεμάλ, αποποιήθηκαν μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν ένα Κουρδιστάν. Η Συνθήκη προέβλεπε ένα καθαρά θρησκευτικό ορισμό τόσο για την Ελλάδα (ορθόδοξη) όσο και για τη Τουρκία (σουνιτική). Συμπεριλάμβανε τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμού, που στοίχησαν τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Από το 1974 η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου (επιχείρηση Αττίλα), όπου ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», κράτος το οποίο είναι η μόνη να αναγνωρίσει. Το Ισραήλ είναι πολύ δραστήριο σε αυτή τη ζώνη, αν και δεν αναγνωρίζει επίσημα αυτή τη "Δημοκρατία".
Η Κύπρος είναι ένα ουδέτερο κράτος που φιλοξενεί βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο διηνεκές. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, μια στρατιωτική συμμαχία που υποτίθεται ότι διασφαλίζει της εδαφικής ακεραιότητα των μελών της.
Αντιδρώντας στην πρώτη δήλωση του τούρκου πρόεδρου σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των συνόρων της, ο Έλληνας ομόλογος του, Προκόπης Παυλόπουλος, υπενθύμισε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και τα σύνορα της χώρας του με την Τουρκία είναι επίσης εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Το 2023, η Τουρκία θα γιορτάσει την εκατοστή επέτειο της ίδρυσης της (και της Συνθήκης της Λωζάννης που την δημιούργησε). Ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να αποδείξει την υπεροχή του πάνω από τον κοσμικό προκάτοχό του Ατατούρκ καταφέρνοντας να επεκτείνει την επικράτεια της χώρας τους.