Ένα πραξικόπημα, σκηνοθετημένο με το στυλ του Χόλυγουντ, έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 2019 στη Βενεζουέλα.
Οι πραξικοπηματίες του σαλονιού, μεταξύ των άλλων του πρώην Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, συγκεντρώθηκαν μπροστά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα (La Carlota). Πόζαραν για φωτογραφίες με στρατιωτικούς που είχαν ενωθεί και ανακοίνωσαν στα κοινωνικά δίκτυα ότι είχαν καταλάβει τη βάση. Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν στο κέντρο της πόλης για να πραγματοποιήσουν μια συγκέντρωση.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, ο επικεφαλής της ασφάλειας φέρεται να προσέγγισε τον Χουάν Γκουαϊδό πριν από τις διαταραχές.
Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες για να υπερασπιστεί τον πρόεδρο για τη περίπτωση που μια στρατιωτική μονάδα αποστατών θα του επιτιθόταν.
Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικοί που προσχώρησαν στους πραξικοπηματίες ήταν μόνο είκοσι. Αποδείχθηκε αργότερα ότι τους είχε δοθεί εντολή να έρθουν σε αυτό το μέρος, αλλά πολλοί από αυτούς, αρνούμενοι να εμπλακούν σ’ ένα πραξικόπημα, εντάχθηκαν τελικά στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Χουάν Γκουαϊδό παράγγειλε φωτογραφίες να τραβηχτούν από μια διασταύρωση αυτοκινητόδρομου που περνά από γέφυρα μπροστά από τη στρατιωτική βάση, ποτέ δεν γειτνίασε με την ίδια την ίδια τη βάση στην οποία βρισκόταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού. Με τον ίδιο τρόπο, η διαδήλωση στο κέντρο της πόλης δεν συγκέντρωσε παρά μόνο λιγότερους από 3.000 άτομα.
Όλη την ημέρα κυκλοφόρησαν αντιφατικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια, είτε ο πρόεδρος Μαδούρο έδινε εντολή να ετοιμαστεί αεροπλάνο για να καταφύγει στην Κούβα, είτε βρισκόταν στο Μιραφλόρες και έλεγχε την κατάσταση.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να παραιτηθούν από τη βία και να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Γεγονός το οποίο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον και Μάικ Πομπέο, σε στυλ πολύ «Ψυχρού Πολέμου», ερμήνευσαν ως εντολή από τη Μόσχα στον πρόεδρο Μαδούρο να παραμείνει στην εξουσία.
Όλα επέστρεψαν στη τάξη το βράδυ και πρέπει να ξαναρχίσουν την επόμενη μέρα. Φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Χουάν Γκουάιντο απογοητεύει σταδιακά τους υποστηρικτές του στη χώρα.