De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit heeft laten weten dat zijn land tegen de plaatsing van het NAVO-raketafweersysteem voor Oekraïne is.

Het Duitse standpunt komt overeen met dat van Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van het bondgenootschap. In een interview met The Economist zei hij: “De tijd is gekomen voor de bondgenoten om na te denken over de vraag of ze enkele van de beperkingen op het gebruik van wapens die aan Oekraïne zijn gegeven, moeten opheffen (...) Vooral nu, met veel gevechten in Charkov, dicht bij de grens, maakt het ontzeggen aan Oekraïne van de mogelijkheid om deze wapens te gebruiken tegen legitieme militaire doelen op Russisch grondgebied het heel moeilijk voor Oekraïne om zichzelf te verdedigen”.

Hij zei ook: “We zijn niet van plan om grondtroepen van de NAVO naar Oekraïne te sturen omdat ons doel... tweeledig is: Oekraïne steunen zoals we doen, maar er ook voor zorgen dat dit niet ontaardt in een grootschalig conflict”.

Volgens de New York Times is minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorstander van dit tweede voorstel. Steffen Hebestreit ontweek op zijn beurt vragen van journalisten over dit onderwerp.

☞ Uitbreiding van de bescherming van het Atlantische raketschild naar Oekraïens grondgebied zou betekenen dat we collectief ten strijde trekken tegen Rusland. Maar Oekraïne toestaan om Rusland aan te vallen met wapens die door NAVO-lidstaten zijn geleverd, zou betekenen dat ze individueel ten strijde trekken tegen Rusland.

Matteo Salvini, vice-premier van Italië, zei van zijn kant: “Deze meneer [Jens Stoltenberg] is gevaarlijk, want om te spreken over een Derde Wereldoorlog, over westerse wapens die in staat zijn om toe te slaan en te doden in Rusland, lijkt me zeer, zeer gevaarlijk en onvoorzichtig (...) De NAVO kan ons niet dwingen om te doden in Rusland, noch kan iemand ons dwingen om Italiaanse soldaten te sturen om te vechten of te sterven in Oekraïne”.

De Russische president Vladimir Poetin zei tegen journalisten: “Deze voortdurende escalatie kan ernstige gevolgen hebben. Als deze ernstige gevolgen zich voordoen in Europa, hoe zullen de Verenigde Staten zich dan gedragen, gezien onze gelijkwaardigheid op het gebied van strategische wapens? Het is moeilijk te zeggen. Willen ze een wereldwijd conflict? “Ze [Europese NAVO-leden] moeten niet vergeten dat hun grondgebied klein is en hun bevolking dicht”, vervolgde hij.

Senator Dmitri Rogozine, voormalig directeur van Roscosmos, waarschuwde Washington direct: “We staan niet alleen op de drempel, maar al op de rand, waarboven, als de vijand niet wordt gestopt in dergelijke acties, een onomkeerbare ineenstorting van de strategische veiligheid van de kernmachten zal beginnen.”

Naar alle waarschijnlijkheid zou Polen de eerste NAVO-lidstaat zijn die toestaat dat Oekraïne Rusland aanvalt met wapens die het heeft geleverd. Moskou zou dan moeten terugslaan door op zijn minst het NAVO logistiek centrum op Pools grondgebied in Rzeszów aan te vallen. Het is aan de andere NAVO-lidstaten om te beslissen of ze artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag activeren en de Derde Wereldoorlog beginnen of niet.

Vanuit strategisch oogpunt stelt de plaatsing van Amerikaanse middellangeafstandsraketten aan de grenzen van Rusland en China hen nu bloot aan deze mogelijkheid. Daarom kondigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aan dat deze twee landen tijdens het laatste bezoek van president Vladimir Poetin aan Peking een wederzijdse defensieovereenkomst hadden ondertekend. Bovendien werkt Rusland momenteel samen met Wit-Rusland om het gebruik van tactische (in plaats van strategische) kernwapens te simuleren.

Dit artikel komt uit "Voltaire, actualité internationale", nummer 89 (verschijnt op 31 april). Voor meer informatie kunt u zich abonneren op een jaarabonnement voor 150 euro of een maandabonnement voor 15 euro.

Vertaling
openbaararchief.nl