Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ισραήλ φυσούν τα κάρβουνα: και οι τρεις ενθαρρύνουν νέες αποσχίσεις, άγνωστες μέχρι σήμερα, τα οποία μπορούν να συμμετέχουν στην διάλυση του Ιράκ και της Συρίας.
Μέσα σε λίγες μέρες, οι Γιαζιντίς, οι Χριστιανοί και οι Τουρκμένοι (φωτογραφία) του Ιράκ ζήτησαν ο καθένας να διαθέτει μια αυτόνομη περιοχή όπως αυτή των Κούρδων.
Ο Γιαζιντισμός είναι μια θρησκεία που προέρχεται από τον αρχαίο Μιθραϊσμό από τον οποίον αξιώνει ότι ανήκει ένα μέρος των Κούρδων του Ιράκ.
Οι Τουρκμάνοι αποτελούν τη τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Ιράκ (μετά από τους Άραβες και τους Κούρδους). Είναι πάνω από 3 εκατομμύρια στα 34 εκατομμύρια Ιρακινούς. Η διεκδίκηση τους σχετίζεται προφανώς αφενός με το σχέδιο να εκδιωχτεί το Νταές από τη Μοσούλη προς τη Συρία, και αφετέρου ιδιαίτερα με τη παράνομη παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Η ιρακινή κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές για να πετύχει τη στρατιωτική αποχώρηση της Τουρκίας έξω από τη χώρα, χωρίς επιτυχία.
Η πλειοψηφία των Τουρκμένων του Ιράκ δυσπιστούν όμως την Τουρκία. Τον Αύγουστο 2014, η μία από τις πόλεις τους, η Amerli (12.000 κάτοικοι) είχε πολιορκηθεί από το Νταές/Daesh χωρίς να την διασώσει, ούτε η κυβέρνηση της Βαγδάτης, ούτε η Άγκυρα. Αντίθετα, η Τουρκία είχε εφοδιάσει το Νταές/Daesh με όπλα εναντίον των Τουρκμένων.
Περαιτέρω, μια μεγάλη μειοψηφία Τουρκμένων είναι σιίτες. Ως εκ τούτου, είναι δύσπιστη όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει τη σουνοτοποιήση της Μοσούλης που πραγματοποίησε από το Νταές/Daesh. Παρατηρεί με ανησυχία την τρέχουσα καταστολή κάθε μορφής αντιπολίτευσης και των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα στη Συρία, η ισραηλινή Μοσάντ επιχειρεί να δημιουργήσει μια αυτονομιστική ομάδα Δρούζων συνδεδεμένη με τον Λιβανέζο ηγέτη Ουαλίντ Τζουμπλάτ [[“Εξάπλωση της σύγκρουσης”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 9 octobre 2016.]. Δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.