Ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) συνεχίζει την αφήγηση του για το πόλεμο μεταξύ της Ουάσιγκτον και των σύμμαχων της με το υπόλοιπο κόσμο. Η Αίγυπτος εισήρθε στη σύγκρουση. Το Ισραήλ επιτέθηκε στη Συρία. Η Τουρκία διατηρεί τα στρατεύματά της στο Ιράκ, παρά την καταγγελία της Βαγδάτης. Οδεύουμε σε πέμπτο ρωσο-κινεζικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της γαλλικής πρωτοβουλίας.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, προέβη σε απολογισμό της δράσης των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία. Σε ένα χρόνο, διαβεβαίωσε, «απελευθέρωσαν 586 τοποθεσίες και πάνω από 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους, εξάλειψαν περίπου 35.000 τρομοκράτες, από τους οποίους 2.700 άτομα από τη Ρωσία και τις χώρες της ΚΑΚ» . Συνέκρινε αυτά τα αποτελέσματα με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, ενώ δηλώνουν ότι καταπολεμούν τους τρομοκράτες, τους υποστηρίζουν κατά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.
Η Δούμα ενέκρινε ομόφωνα το ρωσοσυριακό συμφωνώ που επιτρέπει την ανάπτυξη για απεριόριστο χρονικό διάστημα της ρωσικής αεροπορίας στη συριακή βάση του Hmeimim. Το κείμενο αυτό είχε υπεγράφη μυστικά τον Αύγουστο 2015 και δεν υποβλήθηκε στη Δούμα παρά μόνο για τη δημοσιοποίηση της ρωσικής θέσης. Η Δούμα διευκρίνισε ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Λεβάντε είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Άρχισαν ταυτόχρονα οι μεγαλύτερες ρωσoαιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις από την εποχή του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι αυτά τα γυμνάσια επιτρέπουν τον συντονισμό των δύο στρατών στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών, μεταξύ άλλων στην έρημο. Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία επισημοποίησε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, πέρα από την Συρία και την Υεμένη (αν και η παρουσία στην Υεμένη είναι για την ώρα ανεπίσημη).
Ορισμένοι Αμερικανοί στρατηγοί σημείωσαν ότι η κατάσταση δεν ήταν πότε τόσο σοβαρή μετά το πόλεμο της Κορέας. Κατά τη γνώμη τους, μια αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα είναι σύντομη, αλλά με μια άνευ προηγουμένου κλίμακα στην ιστορία. Ο στρατηγός Mark A. Milley, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού ξηράς, ισχυρίστηκε ότι οι δύο Ναυτικοί και Αεροπορίες θα εξουδετερωθούν και ότι οι σκληρότερες μάχες θα λάβουν χώρα στο έδαφος. Ο Πρέσβης Charles W. Freeman, Jr. προειδοποίησε για το πέρασμα στην ενεργή δράση, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγουν τον πυρηνικό πόλεμο.
Το PKK, δηλαδή οι Κούρδοι της Τουρκίας, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να πάρουν πίσω τη Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία. Ενώ η Τουρκία κατάγγελλε την ιρακινή καταγγελία εναντίον της: Η Άγκυρα αρνείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος και υποστήριξε ότι η παρουσία των στρατιωτών της αμφισβητήθηκε μόνο από τη Βαγδάτη, ενώ περί των τριάντα κρατών έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.
Προπαντός, θεωρώντας ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα ήταν πολύ απασχολημένες με την σύγκρουση τους για να παρέμβουν, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στην περιοχή δίπλα στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν.
Το Τελ Αβίβ ζήτησε τον Αύγουστο 2014 την αποχώρηση των Κυανών Κρανών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF) και τους αντικατέστησε με τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φωτογραφιζόταν με μερικούς από τους 500 τζιχαντιστές που θεραπεύονταν στο Ιατρικό Κέντρο σε Ziv (Ziv Medical Centre). Δήλωνε τον Ιούνιο 2016 ότι ο ίδιος ποτέ δεν θα έδινε πίσω τα Υψώματα του Γκολάν στον Σύρο ιδιοκτήτη του. Θεωρώντας ότι παραήταν πολύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να προετοιμάσουν ένα σχέδιο ψηφίσματος καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει την υποστήριξή του στην τρομοκρατία και να αφήσει τον ΟΗΕ να επαναλάβει την αποστολή του. Το ψήφισμα έπρεπε να κατατεθεί τον Αύγουστο, αλλά αυτό το σχέδιο δεν επιβιώσε από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε όλο το απόγευμα, καθώς και η αεροπορία, η οποία πυροβόλησε το συριακό έδαφος από τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Οι τζιχαντιστές επιχείρησαν υπό την υποστήριξή της.
Σε περίπτωση που το Ισραήλ και οι τζιχαντιστές καταφέρουν να ανοίξουν το διάδρομο μεταξύ της συριακής αποστρατικοποιημένης ζώνης και των λιβανέζικων αγροκτημάτων Shebaa, θα ήταν δυνατόν να επεκταθεί ο πόλεμος στο νότιο Λίβανο. Ο κουρδικός πληθυσμός της περιοχής αυτής, πιστός στον πρίγκιπα Ταλάλ Αρσλάν και στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και όχι στον Walid Jumblatt, είναι πιθανό να εξολοθρευτεί από τους τζιχαντιστές.
Στο διπλωματικό μέτωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν μια έρευνα σχετικά με τη συρορωσική επίθεση κατά των τζιχαντιστών στο ανατολικό Χαλέπι για "εγκλήματα πολέμου". Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Συρία, Steffan de Mistura, πρότεινε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και ακεραιότητα των μαχητών, αν αποφασίσουν να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι για την Ίντλεμπ, να διακοπεί έτσι η μάχη και να σωθούν οι πολίτες. Αλλά αυτή η συμβιβαστική λύση (εμπνευσμένη από το Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Jeffrey Feltman, για λογαριασμό της Ουάσιγκτον) απορρίφθηκε από τη Γαλλία.
Μετά από διαβούλευση με το Ισραήλ, το Παρίσι αποφάσισε να μην ενσωματώσει τις τροπολογίες που ο υπουργός Εξωτερικών του, Jean-Marc Ayrault, είχε διαπραγματευθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και να παρουσιάσει το σχέδιό της, το Σάββατο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κ Ερώ θα πάει προσωπικά στη Νέα Υόρκη για να υπερασπιστεί το κείμενό του.
Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει να απαγορευτεί κάθε βομβαρδισμός του ανατολικού Χαλεπιού, είτε με πυροβολικό είτε αεροπορικά, και να απαγορευτεί κάθε υπερπτήση της πόλης από στρατιωτικά αεροπορικά οχήματα. Η Ρωσία επιβεβαίωσε αμέσως ότι θα ασκήσει βέτο. Δεν είναι ακόμα γνωστή η κινεζική θέση, αλλά μπορεί σήμερα να δούμε το πέμπτη κοινό βέτο της Μόσχας και του Πεκίνου σχετικά με τις πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Συρία.
Η Συρία θα γίνει τότε το κυριότερο επίκεντρο της διεθνούς τριβής μετά το Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το αδιέξοδο αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών.