Ενώ το ΝΑΤΟ συγκαλεί αύριο στις Βρυξέλλες τους 28 υπουργούς άμυνας για να ενισχύσει τις δυνάμεις του για μια αντι-ρωσική λειτουργία εντατικοποιώντας επίσης την εκπαίδευση των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών του Κιέβου (συμπεριλαμβανομένων των συμμοριών που προσπάθησαν να δολοφονήσουν το Γραμματέα του ουκρανικού ΚΚ), και ενώ η ΕΕ λαμβάνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση δεν έρχεται από τη Μόσχα, αλλά από το μακρινό Πεκίνο.
Ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, στη διάρκεια της οποίας θα υπογραφούν μια τριανταριά διμερείς συμφωνίες, από τις οποίες το πρώτο αποτέλεσμα θα είναι να αχρηστεύσει το σχέδιο της Ουάσιγκτον να «απομονώσει τη Ρωσία του Πούτιν κόβοντας τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τον έξω κόσμο».
Το πεδίο εφαρμογής των συμφωνιών είναι στρατηγικό. Μια σύμβαση ύψους 270 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων μεταξύ της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosneft και της κινεζικής National Petroleum Company προβλέπει ότι η Ρωσία θα παράσχει στην Κίνα τα επόμενα 25 χρόνια πάνω από 700 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.
Μια άλλη σύμβαση προβλέπει ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom θα προμηθεύσει στην Κίνα από το 2018, 38 δισ. m 3 φυσικού αερίου ετησίως, δηλαδή, περίπου το ένα τέταρτο από ό τι παρέχει τώρα στην Ευρώπη.
Επίσης, χρησιμοποιούμενη κινεζικές επενδύσεις που προγραμματίζονται για 20 δισεκατομμύρια δολάρια, η Μόσχα σχεδιάζει να ενισχύσει τον αγωγό μεταξύ της ανατολικής Σιβηρίας και του Ειρηνικού, πλαισιώνοντας τον με έναν αγωγό φυσικού αερίου 4.000 χλμ. για τη τροφοδότηση της Κίνας.
Το Πεκίνο ενδιαφέρεται επίσης να κάνει επενδύσεις στην Κριμαία, ιδίως για την παραγωγή και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού σιτηρών.
Την ίδια ώρα η Μόσχα και το Πεκίνο σκέφτονται να εγκαταλείψουν το δολάριο ως νόμισμα συναλλαγών στην περιοχή της Ασίας.Και η Ρωσία ξεκίνησε να σχεδιάσει το δικό της σύστημα πληρωμών, κατά το πρότυπο της κινεζικής Union Pay της οποίας οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες από 140 χώρες, δεύτερη στον κόσμο μετά τη Visa.
Η ρωσοκινεζική συνεργασία δεν περιορίζεται στην οικονομική σφαίρα. Οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Xi Jinping, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα κάνουν μια «ουσιαστική δήλωση» για τη διεθνή κατάσταση.
Η σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων θα τονωθεί με την κοινή στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από το πολεμικό ναυτικό κάθε χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αμέσως μετά το μεγάλο ναυτικό αμερικανικό γυμνάσιο που έγινε στις Φιλιππίνες.
Και μια στρατιωτική συμφωνία έχει σχεδόν συναφθεί: στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Μόσχα θα παρέχει στο Πεκίνο μαχητικά πολλαπλού ρόλου Sukhoi Su-35, υποβρύχια κλάσης Lada και τα πιο προηγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400.
Για να υπογραμμίσει τη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου, ο Πούτιν επεμβαίνει στη Διάσκεψη για τα μέτρα διάδρασης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (Cica), η οποία με επικεφαλής τον Xi Jinping, θα πραγματοποιηθεί στις 21 - 22 Μάης στη Σαγκάη Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, του Αφγανού Πρόεδρου Χαμίντ Καρζάι και του Ιρανού Χασάν Rouhani.
Ένα χαστούκι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες, αφού ξόδεψαν 6 χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, βλέπουν τώρα τη Κίνα όλο και περισσότερο παρούσα οικονομικά σε αυτές τις χώρες.
Στο Ιράκ, αγοράζει περίπου το ήμισυ του πετρελαίου και κάνει μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου.
Στο Αφγανιστάν, επενδύει κυρίως στον τομέα της εξόρυξης, μετά την ανακάλυψη από τους γεωλόγους του Πεντάγωνου πλούσιων κοιτασμάτων λιθίου, κοβαλτίου, χρυσού και άλλων μετάλλων.
Και ανοίγοντας προσβάσεις στο Ιράν προς την Ανατολή, η Ρωσία και η Κίνα καθιστούν μάταιο το εμπάργκο που του επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για την Ουάσιγκτον στο Δυτικό Μέτωπο.
Η δυνατότητα που περιγράφεται από την κυβέρνηση Ομπάμα να μειωθούν περισσότερο από 25% μέσα σε μια δεκαετία, οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να τις αντικαταστήσουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα παραδίδεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φανερώνεται όλο και περισσότερα ως μπλόφα. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, παρά τις κυρώσεις που ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, γερμανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν στον κλάδο της ρωσικής ενέργειας: η Rma Pipeline Equipment, που παράγει βαλβίδες για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανοίγει τώρα το μεγαλύτερο της εργοτάξιο στην περιοχή του Βόλγα. Και η Gazprom έχει ήδη υπογράψει όλες τις συμβάσεις, από τις οποίες η μία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με την ιταλική εταιρεία Saipem (Eni) για την υλοποίηση του αγωγού South Stream, ο οποίος παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε θέση να εμποδίσουν το South Stream, η Ρωσία θα μπορούσε να εκτρέψει το φυσικό αέριο στην Κίνα.
Το «East Stream » είναι πλέον ανοιχτό.