Στις 25 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε σε μια τεράστια άσκηση πυρηνικού πολέμου από το καταφύγιό του.

Η σφαγή

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να βομβαρδίζει την πόλη της Γάζας ως αντίποινα για την επίθεση της Ενωμένης Παλαιστινιακής Αντίστασης (εκτός της Φατάχ) στις 7 Οκτωβρίου. Βόμβες έπεσαν σε όλη την πόλη, σκοτώνοντας χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση [1] που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2022 από το Palestinian Center for Policy and Survey Research, το 34% των Παλαιστινίων θα ψήφιζε υπέρ της Χαμάς και το 31% υπέρ της Φατάχ εάν πραγματοποιούνταν βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, το 71% υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Το 56% προτιμά τον Ισμαήλ Χανίγιε (Χαμάς) από τον Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ).

Ως εκ τούτου, το Ισραήλ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εξολοθρεύει τη Χαμάς με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο ότι θα εξολοθρεύσει τον πληθυσμό της Γάζας που του αντιστέκεται.

Η εκδίωξη των Γαζαουίτών

Τα τρία τέταρτα του ισραηλινού στρατού είναι ακόμα σταθμευμένα μπροστά από το Τείχος διαχωρισμού, περιμένοντας τη διαταγή να το διασχίσουν για να τελειώσει τους επιζώντες από τους βομβαρδισμούς. Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να αποφύγουν μια γενοκτονία προτρέποντας το Ισραήλ να επιδείξει μετριοπάθεια. Η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι αυτή η επιχείρηση δεν στρεφόταν κατά της Χαμάς, αλλά στόχευε στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος εκδιώκοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρότεινε στην Αίγυπτο να ανταλλάξει ολόκληρο το εξωτερικό της χρέος της (135 δισεκατομμύρια δολάρια) εάν φιλοξενούσε και πολιτογραφούσε τα 2,2 εκατομμύρια των Γαζαουίτών.

Προς το παρόν ο Στρατάρχης Αλ-Σίσι αρνείται. Το Κάιρο, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, εμμένει στο ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου σύμφωνα με το οποίο, ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων και η πολιτογράφηση τους δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ψευδώς συμπονετική κίνηση για την εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Να διαβασω : “Το υπόμνημα του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών που συνιστά την απέλαση των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο”, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Δίκτυο Βολταίρος, 31 octobre 2023.

Κατά την ακρόασή του από την Κνεσέτ, ο στρατηγός Γιτζάκ Μπρικ έκανε έναν καταστροφικό απολογισμό των δυνατοτήτων του ισραηλινού στρατού.

Η αδυναμία του ισραηλινού στρατού

Από την έναρξη αυτού του πολέμου, ή μάλλον αυτού του επεισοδίου ενός μακροχρόνιου πολέμου, οι Ισραηλινοί έχουν συνειδητοποιήσει την αδυναμία του στρατού τους. Από το 2015, ο εξειδικευμένος Τύπος συζητούσε την παρακμή του IDF, αλλά μόλις το 2018 το αντιλήφθηκε η πολιτική τάξη. Εκείνη την εποχή, η Κνεσέτ (Κοινοβούλιο) σε ακρόαση με τον στρατηγό Yitzhak Brik, με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι οι στρατιώτες είχαν χάσει την επιθυμία για την υπεράσπισης της χώρας, οι αξιωματικοί δεν δίσταζαν να πουν ψέματα για να καλυφθούν σε περίπτωση προβλήματος και οι στρατηγοί έκαναν πολιτική και όχι στρατιωτική καριέρα. Πέντε χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα, αλλά όλα έχουν χειροτερέψει.

Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει τις δηλώσεις του στρατηγού Yitzhak Brik σύμφωνα με τον οποίον, σε έναν μελλοντικό πόλεμο, οι Ισραηλινοί θα αναγκάζονται να αυτό-αμυνθούν, χωρίς να ελπίζουν στη βοήθεια του στρατού. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 7 Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον στρατηγό στις 22 Οκτωβρίου, αλλά δεν μάθαμε τι είπαν μεταξύ τους οι δύο άνδρες. Γνωρίζουμε μόνο ότι ο στρατηγός Μπρικ ζήτησε την απόλυση του διευθυντή των Στρατιωτικών Πληροφοριών (Αμάν) και του αρχηγού της Νότιας Διοίκησης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για πρώτη φορά, οι αντίπαλοι του αποικισμού διαθέτουν αποτελεσματικά όπλα. Η μελέτη των βίντεο της Χαμάς είναι ξεκάθαρη. Ο οργανισμός διαθέτει εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων FGM-148 Javelin (κατασκευής ΗΠΑ) και εκτοξευτές πυραύλων NLAW (σουηδικής κατασκευής) και AT4 (σουηδικής ή αμερικάνικης κατασκευής). Όσο για τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, διαθέτει ένα εντυπωσιακό απόθεμα πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που, με την εκπαίδευση των ανδρών της, την καθιστά ισχυρή στρατιωτική δύναμη πολύ ανώτερη από αυτή των αραβικών κρατών.

Τα όπλα της Χαμάς είναι αμερικανικά ή σουηδικά. Αγοράστηκαν στην Ουκρανία από διεφθαρμένους αξιωματικούς. Αυτά της Χεζμπολάχ προέρχονται από το Ιράν, μέσω Ιράκ και Συρίας. Κανείς δεν ξέρει πόσα όπλα έχει η Χαμάς.

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δέχθηκε το νούμερο δύο της Χαμάς, Σαλέχ ελ-Αρούρι, και τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ ελ-Ναχάλα.

Προς το παρόν, η σύγκρουση περιορίζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ δεν ξεσηκώθηκαν. Ούτε οι πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ περιορίζεται από το ψήφισμα 1701 που υπέγραψαν οι υπουργοί της στο τέλος του ισραηλολιβανικού πολέμου του 2006 [2]. Δεν μπορεί να διασχίσει τον ποταμό Λιτάνι και να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος χωρίς να αθετήσει τον λόγο της, ο οποίος, σε αντίθεση με τους Δυτικούς, έχει σημασία για αυτήν. Αυτή η δέσμευση παύει να είναι σε ισχύ εάν το Ισραήλ επιτεθεί στον Λίβανο. Έτσι, προς το παρόν, η Χεζμπολάχ καταστρέφει μια προς μια τις ισραηλινές κάμερες παρακολούθησης και τα ραντάρ κατά μήκος των συνόρων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αιφνιδιάσει τον ισραηλινό στρατό αν αποφασίσει να βγει στον πόλεμο.

Οι Δυτικοί επέλεξαν να θυσιάσουν τους Γαζαουίτες

Πώς μπορούμε να μην εκπλαγούμε που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησαν και οι τρεις βέτο σε μια πρόταση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός; Πώς μπορούμε να μην το ερμηνεύσουμε ως επιθυμία να παραταθεί αυτή η σύγκρουση, που ξεκίνησε πριν από 76 χρόνια ήδη; Από αυτή την άποψη, ισχύει η ανάλυση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας δήλωσε: «Αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα, φυσικά, δεν θέλουν λύση», αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η Γαλλική και η Βρετανική Αυτοκρατορία δημιούργησαν το Παλαιστινιακό ζήτημα χωρίς λύση. «Όσο επιδεινώνεται η κρίση, τόσο καλύτερα είναι για τα συμφέροντά τους (…) Θέλουν να χειροτερέψει το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα… Θέλουν να μην έρθει ποτέ η ειρήνη και η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή... Θέλουν η σκιά του πολέμου να μην φύγει ποτέ από την Ανατολική Μεσόγειο... Θέλουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί για χιλιάδες χρόνια να μην επωφελούνται από τους πόρους αυτής της γης ... Θέλουν να συνεχιστεί το σύστημα εκμετάλλευσής τους που βασίζεται στο αίμα, τις διώξεις και τα δάκρυα... Σε αυτό αντιτιθέμεθα. Απορρίπτουμε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης για το οποίο όλοι οι άνθρωποι στην περιοχή, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι, πληρώνουν το τίμημα».

Στις 23 Οκτωβρίου, η Γαλλίδα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μια ισορροπημένη θέση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ωστόσο, προσπάθησε να κρύψει το γαλλικό βέτο στην πρόταση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Με αυτόν τον τρόπο, έδειξε ότι δεν είχε πλέον τον έλεγχο. Τα υπόλοιπα γεγονότα είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησής της.

Είναι τόσο ντροπιαστικό το γεγονός ότι η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, μιλώντας από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, κατηγόρησε τη ρωσική προπαγάνδα ότι απέδωσε λανθασμένα στη Γαλλία ότι άσκησε βέτο σε μια πρόταση [ρωσική] για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία… επικαλούμενη, αντιθέτως, την πρόταση της Βραζιλίας την οποία ψήφισε. Υπήρχαν όντως δύο διαφορετικές προτάσεις: η ρωσική που περιοριζόταν στην αυστηρή ουδετερότητα που επιβάλλεται από την ανθρωπιστική δράση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης στις 17 Οκτωβρίου, και η βραζιλιάνικη που καταδίκαζε τη Χαμάς για τις βάρβαρες πράξεις της, που παρουσιάστηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 25 Οκτωβρίου.

Η Γαλλία δεν είχε χρησιμοποιήσει το βέτο από το 1976 (για να συνεχίσει τον αποικισμό της Μαγιότ), αλλά αυτή τη φορά το χρησιμοποίησε, όπως αναγνώρισε ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Nicolas de Rivière. Το ψήφισμα της Βραζιλίας ήταν ανεφάρμοστο επειδή καταδίκαζε ένα από τα μέρη. Η Γαλλία το γνώριζε όταν το ψήφισε.

Το τέλος της Δύσης

Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη εξήγηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν πρώτα το Ισραήλ για μετριοπάθεια. Στη συνέχεια, μετέφεραν εκεί δύο πολεμικές ναυτικές ομάδες και εγκατάστησαν μια αερογέφυρα με 97 μεταγωγικά αεροπλάνα για να μεταφέρουν ποσότητες πυρομαχικών στο Ισραήλ, αλλά και στην Ιορδανία και την Κύπρο. Τέλος, βομβάρδισαν φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία. Η Ουάσιγκτον έχει εξετάσει τις πιθανές συνέπειες μιας ισραηλινής ήττας στη Γάζα μετά την ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η Δύση δεν θα φόβιζε πια και οι πράξεις της θα έμπαιναν υπό αμφισβήτηση. Θα επαναστατούσαν όλοι οι λαοί που η Δύση εκμεταλλεύεται εδώ και αιώνες. Θα ήταν μια πλήρης αλλαγή εποχής.

Η δυσαρέσκεια που συσσωρεύτηκε εδώ και δεκαετίες υποδηλώνει μια ανεξέλεγκτη αγριότητα σε αυτή την εξέγερση όπως αυτή που έχει ήδη επιδείξει η Χαμάς. Έτσι οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις αποφάσισαν να κάνουν τα στραβά μάτια για την συνεχιζόμενη σφαγή. Γνωρίζουν ότι επιτρέπουν και διευκολύνουν μια γενοκτονία, αλλά φοβούνται πολύ περισσότερο ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα προηγούμενα και τρέχοντα εγκλήματά τους.

Επομένως, αυτό που διακυβεύεται στη Γάζα δεν είναι πλέον το παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά η δυτική υπεροχή, η κυριαρχία των κανόνων της και τα οφέλη που αποκομίζουν οι Δυτικοί από αυτήν την δεδομένη τάξη πραγμάτων.

Η ένταση δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία το γνωρίζει και προετοιμάζεται για έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, έχει πραγματοποιήσει δύο στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνουν την εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Δεν πρόκειται πλέον για παιχνίδι. Προσομοίωσε τον θάνατο του ενός τρίτου του πληθυσμού της και τη μετατροπή μέρους της επικράτειάς της σε απαγορευμένη ζώνη λόγω των ραδιενεργών κατάλοιπων.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1«Public Opinion Poll No (88)», Palestinian Center for Policy and Survey Research, June, 2022.

[2L’Effroyable imposture 2. Manipulations et Fake News, Thierry Meyssan, Demi-Lune (2007). Το βιβλιο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πόλεμο του 2006.