Η συριακή πόλη με την κουρδική πλειοψηφία Κομπάνι (στην αραβική, Ain al-Arab) συνεχίζει να αντιστέκεται από τις 16 Σεπτεμβρίου 2014 στην πολιορκία του Ισλαμικού Κράτους (Daesh). Οι τζιχαντιστές ελέγχουν ήδη τα περίχωρα του Κομπάνι, το οποίο βρίσκεται στα συρο-τουρκικά σύνορα, κι έτσι σήμερα η πρόσβαση σ’ αυτό είναι εφικτή μόνον μέσω τουρκικού εδάφους.
Η στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επάνω στο θέμα της πιθανής βοήθειας προς τους υπερασπιστές του Κομπάνι ξεσκέπασε την στήριξη της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές προκαλώντας την πολιτική απομόνωση της Άγκυρας. Την περασμένη εβδομάδα, μόλις 60 χώρες από 193 παρέσχαν στήριξη στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για θέση μη-μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κύριος Ερντογάν ισχυρίζεται ότι θέλει να εμποδίσει την σφαγή των Κούρδων, που θα συμβεί, αν το Daesh καταορθώσει να καταλάβει την πόλη. Εμποδίζει όμως τους μαχητές του PKK [1] να διασχίσουν τα σύνορα και να συνδράμουν τους Κούρδους της Συρίας που πολιορκούνται στο Κομπάνι. Η Τουρκία έφτασε στο σημείο να ναρκοθετήσει τα σύνορά της και αρνήθηκε να δεχθή στο έδαφός της τους αμάχους που εγκαταλείπουν το Κομπάνι. Τελευταία, και μόνον ύστερα από αμερικανική πίεση, ο Ερντογάν δέχθηκε να επιτρέψει την είσοδο σε 200.000 από τους 300.000 κατοίκους αυτής της συριακής πόλης.
Στις 24 Οκτωβρίου 2014, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την στάση της Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. Mevlüt Çavuşoğlu βεβαίωσε ότι το συριακό PYG [2] είναι εξίσου τρομοκρατική οργάνωση με το Daesh. Ουδέποτε το PYG διέπραξε βίαιες ενέργειες, όμως τα ηγετικά στελέχη του είναι πρώην μέλη του PKK, που κατέφυγαν στην Συρία λόγω της τουρκικής καταπίεσης κι έλαβαν την συριακή ιθαγένεια στις αρχές της θύραθεν επιθετικότητας εναντίον της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.
Σε μία νέα προσπάθεια να πείσει ότι βοηθάει τον πολιορκούμενο από το Χαλιφάτο πληθυσμό του Κομπάνι, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διαπραγματεύθηκε την αποστολή 5.000 Κούρδων peshmerga ως ενισχύσεις, με προέλευση την τοπική κυβέρνηση (φιλοϊσραηλινή) του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και 1.300 μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (στηριζόμενου από την Γαλλία, υπέρμαχου της ανατροπής της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας). Αλλά, μέχρι στιγμής, μόνον 155 peshmerga φαίνεται να είναι καθ’ οδόν και ακόμα ουδείς έχει πατήσει το πόδι του στο Κομπάνι.
Αλλ’ ούτε η τουρκική αεροπορία έχει παρέμβη, ως τα τώρα περιορισθείσα σε στρατιωτική άσκηση προστασίας του τύμβου του Suleyman Shah, που βρίσκεται σε συριακό έδαφος, αλλά υποτίθεται ότι χαίρει ειδικού εδαφικού καθεστώτος, βάσει μίας γαλλο-τουρκικής συμφωνίας υπογραφείσας το 1921. Λεπτομέρεια: η τοποθεσία του εν λόγω μνημείου βρίσκεται πολύ μακριά από το Κομπάνι.
Εν τω μεταξύ, ο συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι είχε ρίψει με αλεξίπτωτα ένα μεγάλο φορτίο με όπλα, προοριζόμενο για τους υπερασπιστές τού Κομπάνι. Το ήμισυ όμως των όπλων αυτών έπεσαν "κατά λάθος" στις ζώνες που ελέγχουν οι τζιχαντιστές πολιορκητές τού Κομπάνι –το ίδιο που είχε συμβεί πρωτύτερα στα περίχωρα της ιρακινής πόλεως της Μοσούλης. Όσον αφορά στους βομβαρδισμούς, ο αμερικανοκίνητος συνασπισμός εξακολουθεί να διενεργεί 10 με 15 βομβαρδισμούς καθημερινά, που δεν φαίνονται όμως να έχουν επηρεάσει καθόλου την εξέλιξη της μάχης τού Κομπάνι.
Από πλευράς του, ο Αραβικός Συριακός Στρατός συνεχίζει τους δικούς του βομβαρδισμούς, αλλά το κάνει με τρόπο επιλεκτικό και πολύ πιο εντατικό, με συχνότητα 150 βομβαρδισμών την ημέρα. Η Δαμασκός ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να στείλει όπλα και πυρομαχικά στους υπερασπιστές τού Κομπάνι, χωρίς ακόμα να έχει φτάσει η βοήθεια αυτή στην πολιορκημένη πόλη.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ένωση που συστάθηκε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και προπέτασμα κατασκοπείας για την βρετανική ΜΙ6), 815 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της πολιορκίας του Κομπάνι, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήσαν μέλη του Daesh.