Den 4. juni i år erklærte den russiske utenriksministeren, Sergey Lavrov, at USA har bedt Russland om ikke å angripe Al-Qaida i Syria.
I Idib-regionen har tropper som USA har klassifisert som «moderate opprørere» blandet seg med styrker fra Al-Nusra Fronten, den syriske utløperen av Al-Qaida. Den 27. februar i 2016 sørget enigheten om «opphør av fiendtligheter» for at de styrkene som var støttet av USA skulle adskilles fra grupper som FN har listet opp og definert som «terrorister». Men det skjedde ikke.
Offisielt er det slått fast at det var Al-Qaida som unnfanget og utførte angrepet 11. september 2001 som drepte 2977. Offisielt gikk USA til krig mot det islamske emiratet Afghanistan og mot Irak under dekke at de hadde støttet Al-Qaida (selv om USA i ettertid har innrømmet at Irak i virkeligheten ikke var involvert).
I de seinere årene har Al-Qaida finansiert det tyrkiske AKP (regjeringspartiet til president Erdogan, overs.), hjulpet NATO til å få den Libyske Arabiske Jamahiriya (Libya, overs.) overende, og, som Laurent Fabius (tidl. fransk utenriksminister, overs.) ville sagt, gjort en «god jobb» i Syria.
Etter Thierry Meyssans bok, «Den store løgnen» ble offentliggjort i mars 2002, karakteriserer de fleste NATO-landene enhver som prøver å tvile på Al-Qaidas skyld i 11. september-angrepene som «konspirasjonsteoretiker».