Ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη. Ο πρόεδρος Ερντογάν προήδρευσε ένα Συμβούλιο Άμυνας την 1η Αυγούστου και διόρισε νέους στρατηγούς αξιωματικούς για αυτή την επιχείρηση.
Στις 3 Αυγούστου 2019, η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για κοινό έλεγχο της λεγόμενης ζώνης "Rojava", η οποία υποτίθεται ότι κυβερνάται από νεοαφιχθέντα κουρδικό πληθυσμό.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η Τουρκία θεωρούσε τους Κούρδους ως μια μειοψηφία που έπρεπε να «τουρκοποιηθεί» με τη βίαια. Εκατοντάδες χιλιάδες από εκείνους, που συνδέονταν με τον πολιτισμό τους, κατέφυγαν στη Συρία, όπου τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, μετά τη σύλληψη του ηγέτη τους, Abdhullah Öcallan, οι οργανώσεις τους διεισδύθηκαν σταδιακά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Αντίθετα, η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 απαιτεί τον πατριωτισμό των πολιτών της. Θεωρεί εχθρούς τους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, που έγιναν μισθοφόροι του Πενταγώνου. Έτσι, η Άγκυρα δεν διστάζει να διορίσει Τούρκους κουρδικής εθνότητας που της είναι πιστοί, αλλά δεν διστάζει να σφαγιάσει εκείνους που έχουν δεσμευθεί να υποταχθούν σε ένα ξένο κράτος, ακόμα αν είναι σύμμαχο στο κόρφο του ΝΑΤΟ.
Φυσικά, οι Τούρκοι πρόσφυγες δεν πιστεύουν στην ειλικρίνεια αυτής της ιδεολογικής αλλαγής στην Άγκυρα. Αλλά, αμοιβαία, η Άγκυρα δεν πιστεύει στην εξέλιξη του PKK, το οποίο πέρασε σε μια νύχτα από το καθαρό μαρξισμό-λενινισμό στον απαλό αναρχισμό (soft anarchism).
Το τουρκικό επιτελείο σκοπεύει να επιβάλει μια συνοριακή ζώνη, περίπου 30 χιλιόμετρων βάθους, στο έδαφος της Συρίας που θα καταλαμβάνει. Προτίθεται να μεταφέρει εκεί τους Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στην Τουρκία.
Κατά τη δεκαετία του 2000, η Συρία απαίτησε τον αφοπλισμό των Τούρκων προσφύγων κουρδικής καταγωγής και επέτρεψε στον τουρκικό στρατό να διώκει στοιχεία που θα έκαναν επιθέσεις από την επικράτειά της. Ο τουρκικός στρατός μπορούσε να εισέλθει σε μια περιοχή 30 χιλιομέτρων βάθους, που είχε υπολογιστεί σύμφωνα με την εμβέλεια του πυροβολικού της εποχής.
Η Συρία πάντα φοβόταν ότι αυτή η παρεχομένη ευκολεία θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προσαρτήσει την πολύ μεγαλύτερη επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, που διεκδικούν οι Κεμαλίστες από της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.