Comisia referitoare la Strategia Nationala de Aparare a Statelor-Unite a fost creata în 2017 pentru a oferi Congresului expertize în aceasta materie. Cu toate acestea, principala sa sursa de informare este Institutul pentru Pace al SUA, echivalentul lui NED pentru Secretariatul Apararii. Deci, punctul sau de vedere bipartid, este în realitate cel pe care Pentagonul îl doreste pentru a fi aparat de partidele Democrat si Republican.
La prima vedere, pare a fi scenariul unui film catastrofic de la Hollywood. Dimpotrivă, este unul dintre scenariile prezentate în raportul oficial din 2018 al Comisiei însarcinate de Congresul Statelor-Unite, pentru a examina Strategia de Apărare Nationala: "În 2019, pe baza unor stiri false asupra atrocităților împotriva populațiilor ruse din Letonia, Lituania și Estonia, Rusia invadează aceste țări. În timp ce forțele SUA / NATO se pregătesc să răspundă, Rusia declară că un atac asupra forțelor sale în aceste țări, va fi considerat un atac asupra Rusiei însași, prevazînd un răspuns nuclear. Submarinele rusești atacă cablurile transatlantice cu fibră optică și hackerii ruși întrerup rețelele electrice din SUA, în timp ce forțele militare ruse distrug sateliții militari și comerciali americani. Principalele orașe din SUA ramîn paralizate, dezactivând Internetul și telefoanele mobile. "
Comisia bipartida, compusa din sase republicani si sase democrati, prevede un scenario asemanator în Asia: în 2024, China efectueaza un atac surpriza în Taiwan, ocupînd-ul, si Statele-Unite nu pot interveni cu un efort acceptabil, deoarece capacitatea militara chineza a continuat sa creasca, în timp ce cea a Statelor-Unite se gaseste stagnata datorita cheltuielilor militare insuficiente. Aceste scenarii – explica Comisia – exemplifica faptul ca ” securitatea si bunastarea Statelor-Unite se gasesc în risc, mai mult decît au fost în ultimele decenii”.
De la al Doilea Război Mondial, „Statele Unite au condus construirea unei lumi de prosperitate, libertate și siguranțe neobișnuite. Această realizare, din care au beneficiat enorm, a fost făcută posibilă prin puterea militară de neegalat al SUA.“ Dar acum puterea sa militară -. „Coloana vertebrala a influenței la nivel mondial și a securității naționale din SUA” - a scăzut la un nivel periculos. Acest scenariu se datorează faptului că „concurenți autoritari - în special China și Rusia - cauta hegemonia regională și mijloacele necesare pentru a proiecta puterea la scara globala”. Va fi o tragedie de o dimensiune imprevizibilă, însa poate de o dimensiune extraordinară - avertizează Comisia- daca Statele-Unite vor permite ca interesele lor naționale să fie compromise din cauza lipsei de vointa de a face ”alegeri dificile și investiții necesare”. Deci, propun o marire suplimentară a cheltuielilor militare americane (acum sunt echivalente cu un sfert din bugetul federal) în măsura lichidă de 3-5% pe an, în special pentru a mari mobilizarea forțelor americane (submarine, bombardiere strategice, rachete cu rază lungă), în regiunea Oceanului Indian și a Pacificului, unde sunt activi patru dintre cei cinci adversari ai nostrii (al cincilea este Iranul): China, Coreea de Nord, Rusia și grupurile teroriste.
Viziunea strategică care reiese din raportul Congresului - și mai îngrijorătoare înca, dacă credem că Comisia este alcătuită în mod egal din republicani și democrați - nu lasă nici o îndoială. Statele Unite - care, din 1945, au cauzat 20-30 de milioane de morti (plus sute de milioane cauzate de efectele indirecte ale războaielor) prin războaiele sale pentru "a construi o lume a prosperității, libertății și securității nemaipomenite, de care au beneficiat enorm" sunt dispuse să facă totul pentru a păstra "puterea militară incomparabilă" pe care se bazează imperiul lor, care se prăbușește cu apariția unei lumi multipolare.
În acest scop, Comisia Congresului prezintă scenarii de agresiune împotriva Statelor Unite, care nu sunt altceva decât o reflectare a propriei strategii agresive, care riscă să ducă lumea la catastrofă.