Voltaire Network — en våpenhvileavtale er blitt inngått i Syria. Dette annonserte den russiske presidenten Vladimir Putin sammen med sine utenriks- og forsvars-ministre. Russland og Tyrkia er garantimaktene. Den islamske republikken Iran har deltatt i forhandlingene som ledet opp til avtalen, men har plassert seg nå i all stillhet i bakgrunnen.
Tre dokumenter er signert av den Syriske Arabiske Republikken (Syria, overs.) og syv opprørsgrupper som representerer mer enn 60 000 jihadister:
– Faylaq al-Sham (4 000 stridende)
– Ahrar al-Sham (16 000 stridende)
– Jaysh al-Islam (12 000 stridende)
– Suar agi-Sham (12 000 stridende)
– Jaysh al-Mujahidin (8 000 stridende)
– Jaysh Idlib (6 000) stridende
– Jabhat al-Shamiyah (3 000 stridende)
Disse tre dokumentene omfatter:
– En våpenhvile (som ikke omfatter al-Qaida og IS) over hele territoriet som starter denne kvelden (29. desember 2016) ved midnatt.
– Tiltak som tar sikte på at våpenhvilen respekteres og utplassering av russiske tropper.
– Betingelsene for fredsforhandlingene som vil finne sted i Astana (Kazakstan). Iran og Egypt vil inkluderes i disse og USA vil kunne slutte seg til disse med en gang den valgte presidenten Donald Trump er tatt i ed (etter 20. januar 2017). Saudi-Arabia, Irak Jordan, Qatar og FN vil bli konsultert.
Avtalen splitter jihadistene i to grupper: På den ene siden er det de som vil forfølge NATOs målsetting og som har nektet å undertegne. På den andre side er de som har akseptert å gi opp kampen med våpen.
Ved å støtte denne avtalen med Irans Islamske Republikk, har Tyrkia som NATO-medlem - oppgitt sine ambisjoner om å bli lederen for den sunnimuslimske verden og fjernet seg fra USA. Opposisjons-styrkenes nasjonal-koalisjon og revolusjons-styrker har støttet avtalen.
I begynnelsen av denne måneden trakk Qatar seg fra krigen mot Syria. Landet er blitt aksjeeier i Rosneft, verdens største selskap og har knyttet opp landets energipolitikk til den russiske.
Denne avtalen har vært diskutert i to måneder. De som går mot den - spesielt Israel og Storbritannia har forsøkt å torpedere den med mordet på den russiske ambassadøren i Ankara og seinere ved å bombe en russiske ambassaden i Damascus den 28. og 29. desember.
USA, Frankrike og Storbritannia er ikke parter i avtalen om våpenhvile. Washington er blitt beskyldt av president Erdogan for vedvarende støtte til Al-Qaida og IS, noe ambassadøren fra USA i Ankara har benektet.. Imidlertid undertegnet Barak Obama en regnskapslov for forsvaret som tillater våpen-leveranser til opposisjonen (NB!) i Syria.
Saudi-Arabia, som ikke har kommentert avtalen, har annonsert at de vil hjelpe syriske flyktninger. Kongedømmet skal bistå med humanitær hjelp, først og fremst fra moskeene som de har satt opp i flyktningeleirene.
President Putin har gitt ordre til Forsvarsministeren om å redusere det russiske nærværet i Syria. Imidlertid vil Russland fortsatt delta i kampen mot terrorisme (Al-Qaida og IS).
Krigen mot Syria har kostet minst 300 000 syrere livet. Den ble planlagt av USA og partnerne i NATO og ble finansiert av Gulf-monarkiene.