Den belgiske lobbyisten Frédéric Baldan sendte den 5. april 2023 inn en til retten en klage på presidenten for Europakommisjonen Ursula von der Leyen. Klagen gjaldt «å ha tilranet seg funksjonen og tittelen», «ødeleggelse av offentlige dokumenter», «ulovlig innblanding i saker og korrupsjon». I ettertid har Ungarn og Polen sluttet seg til Baldans klage. Men på initiativ fra den nye polske statsministeren Donald Tusk, har Warszawa trukket Polens klage tilbake.
Samtidig har Ungarn og Polen blitt stevnet av Pfizer, denne gangen for ikke ha betalt for vaksiner som på deres vegne var bestilt av Europa-kommisjonen. Retten i Brüssel kom med sin første dom i denne saken den 3. april 2023, og nå må de avgjøre denne saken.
Det som står på spill i denne klagen er kontrakten på 20 milliarder euro og mulige 35 milliarder euro, inngått mellom EU og det multinasjonale selskapet Pfizer. I tillegg har millioner av doser av anti-Covid mRNA-medisiner (feilmerket som «vaksiner») verdt 4 milliarder dollar blitt borte.
Klagen konsentrerer seg om tekstmeldinger mellom von der Leyen og Pfizer-bossen Albert Bourla, avslørt av New York Times.
Journalisten Alexander Fanta (netzpoitik.org) har prøvd forgjeves å få tak i en kopi av tekstmeldingene. Forsøk fra EUs ombudsmann Emily O’Reilly har også mislyktes. New York Times har fått tak i en klage mot Ursula von der Leyen etter å ha brukt artikkel 41 og 42 i EU-charteret om fundamentale rettigheter, som gir rett til å få adgang til dokumenter i EU-parlamentet, EU-rådet og EU-kommisjonen.
Et direktiv krever at de nasjonale offentlige aktorer skal sende sakene videre til til European Public Prosecutors Office (EPPO) (et uavhengig, desentralisert aktor-kontor). Men etter ett år har EPPO fortsatt ikke svart på henvendelsen som var levert inn til Brüssels offentliga aktor-kontor.
Lovene er ikke pålagt noen deadline.
EPPO er ikke en institusjon innenfor felleskapet. Det er en institusjon for å forbedre fellesskapet. Bare 22 av de 28 EU-statene anerkjenner den. Men ikke Ungarn eller Polen. Romanias Laura Codruta Kövesi har blitt utnevnt til Prosecutor General (sjefsaktor) av kommisjonen for å følge med på forhandlingene i Europa-parlamentet.
Ektefellen til Europakommisjonens president, Heiko von der Leyen, ble plutselig direktør for Orgenesis, et selskap som har en sentral rolle i EUs vaksinasjonskampanje. Orgenesis og Pfizer har de samme store aksje-eiere. I 2022, belønnet EU-kommisjonen Orgenesis med er tilskudd på 320 millioner euro. Avsløringen av disse subsidiene førte til at Heiko von der Leyen måtte gå av fra stillingen.
Disse sakene er kommet opp nå som Ursula von der Leyen søker å bli gjenvalgt som leder for Europa-kommisjonen.